Румен Радев: България се нуждае от специалисти, квалифицирани още в курса на образованието си
Секция: ПОЛИТИКА
16 Октомври 2017 17:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев: България се нуждае от специалисти, квалифицирани още в курса на образованието си

/КРОСС/ България се нуждае от специалисти, квалифицирани още в курса на образованието си. Поздравявам Ви за куража и отговорността да се заемете с едно такова отговорно начинание, което изисква умението сред редовете на сорс кода да откриеш красотата и вълнението от това, което правиш. Това заяви президентът Румен Радев, цитиран от пресслужбата си, на откриването на академичната 2017/2018 учебна година в Софтуерния университет в София.

Пред студентите от учебното заведение за практическо обучение на програмисти и ИТ специалисти държавният глава заяви, че едва ли има млад човек, който да не оценява мощта на информационните и комуникационните технологии и услуги, които са най-динамично развиващият се сектор на икономиката в днешно време и намират все по-широко приложение в живота. "През последните години ръстът на печалбата в този сектор на икономиката вече отива на 250% на година. Това са показатели, с които нито един друг сектор не може да се похвали, защото тук е въвлечен големият интелектуален потенциал на младите българи", допълни Румен Радев.

„Вие носите огромна отговорност, защото задавате модел на обществени отношения, както и модел на развитие на ценностите в нашето общество и не само в българското, а изобщо по целия свят. Вие ставате критерий за подрастващите, а това е голяма отговорност, която трябва да отчитате", каза президентът.

Държавният глава поздрави ръководството и академичния състав на висшето училище за куража да създадат Софтуерния университет, за таланта да го управляват успешно, както и за подхода им да формират истински професионални разработчици чрез използване на най-търсените технологии и образователни практики. „Чрез сътрудничеството с водещи софтуерни фирми в страната Вие давате шанс на Вашите студенти бързо да намерят успешна реализация", каза още президентът.

Според Румен Радев конкурентоспособността на България е в знанието и умението за прилагане на иновативните идеи в практиката. „Убеден съм, че развитието на икономиката сега и в следващите години е немислимо без хора, обучени в тънкостите на информатиката и информационните технологии, затова Вашият университет е така търсен от младите, насочили интересите си в областта на информатиката", коментира държавният глава.

По време на церемонията президентът даде старт на новата инициатива на учебното заведение за безплатно обучение по програмиране в 37 града в страната. „Подкрепям тази благородна и социална инициатива. Точно в този момент, когато се извършва една гигантска трансформация в целия свят на трудовата заетост на младите хора и изчезват цели професии, тук се намира социалната перспектива младите хора да се насочват в една динамична професия, която определя правилата не само на бизнеса, но и на общественото развитие", заяви Румен Радев и допълни, че участието на множество общини и фирми от бранша, както и на хора в по-зряла възраст доказва, че идеята е навременна и необходима за обществото.