17 общини получават Етикет за иновации и добро управление на местно ниво
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Октомври 2017 19:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
17 общини получават Етикет за иновации и добро управление на местно ниво

/КРОСС/ Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков отличи 17 общини с Етикет за иновации и добро управление на местно ниво. Носителите на приза, които, по думите му, са негови достойни лауреати за четвърти път, са: Банско, Бяла Слатина, Вълчи дол, Габрово, Горна Оряховица, Девня, Димитровград, Добрич, Кнежа, Павликени, Поморие, Русе, Самоков, Свищов, Смядово, Троян и Търговище.
Церемонията, на която те бяха отличени, се проведе днес, в рамките на XII Годишна среща на местните власти.

Според министъра, тези призове и от професионална, и от морална гледна точка съдържат много повече от статуетката, която представлява наградата. Тук говорим за морален стимул и признание за всички усилия през годините, довели до това Вашата община да се отличава от останалите по 12 принципа, които съдържат всичко необходимо и за което предишни ръководства на НСОРБ са се борили - да сте по-прозрачни, по-отворени, по-диалогични и по-добри за онези български граждани, които живеят на Ваша територия, подчерта Николай Нанков при връчването на отличията.

"България трудно може да се похвали с нещо положително като пионер или първенец в Европа. Тук говорим за една практика, с която през 2010 г. България стана първата страна с одобрена Стратегия за иновации и добри практики на местно ниво към Съвета на Европа. Това е още един измерител на голямото значение, което тези призове имат за Вас и за Вашите граждани", допълни регионалният министър.

Стратегията се изпълнява в партньорство между централната власт в лицето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Националното сдружение на общините в Република България. В нея са заложени 12 принципа за добро управление: честно провеждане на избори, представителност и гражданско участие; отзивчивост; ефикасност и ефективност; откритост и прозрачност; върховенство на закона; етично поведение; компетентност и капацитет; иновации и отвореност за промени; устойчивост и дългосрочна ориентация; стабилно финансово управление; човешки права, културно разнообразие и социално единство; отчетност. По един от тях е гравиран на всяка от стените на кристалния дванадесетостен, който представлява отличието. Европейският Етикет се връчва на местни власти, доказали прилагането им в своята ежедневна работа.

През 2010 г. България стана първата държава-членка на Съвета на Европа, акредитирана да присъжда Етикет на свои местни власти. Отличието се връчва за период от 2 години, а главната цел на инициативата е да се насърчават усилията на все повече местни власти и продуктивното съперничество между тях, което на свой ред да доведе до по-ефективни политики, насочени към силно и жизнено местно самоуправление в България.