Сребърно съкровище със 187 римски монети откриха по случайност в Мездра
Секция: КУЛТУРА
16 Октомври 2017 20:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сребърно съкровище със 187 римски монети откриха по случайност в Мездра

/КРОСС/ Съкровище от 187 сребърни римски императорски монети обогати фонда на Историческия музей във Враца, съобщава БНТ. Находката е открита случайно при изкопни работи в град Мездра, но има голяма културно-историческа и нумизматична стойност, смятат експертите.

Сребърното съкровище е било в глинен съд и е намерено под корените на старо дърво. Историците определят монетите като римски императорски денарии и антониниани, сечени в продължение на двеста години. Те носят ликовете на императори и техните съпруги, живели от първата половина на първи век до средата на трети век.
„Показвам една монета на император Диадометиан, която е с изключително качество, или една на император Септимий Север, тя е с лика на императора и е сечена в Сирия", коментира Георги Ганецовски, директор на РИМ-Враца.

Археолозите обаче твърдят, че находката, стигнала до музея, е само малка част от истинското съкровище. То отново потвърждава, че на мястото на днешна Мездра е имало богат средищен град с хилядолетна история.
„До нас е достигнала една част от тази находка, една пета или една шеста част от същинската бройка на откритите монети, която е минимум хиляда. Аз отново призовавам тези, които явно са присвоили част от монетите - мястото на тези монети е в музея", допълни директорът на музея във Враца.

По случая с липсващото съкровище се води полицейско разследване. Предстоят и спасителни разкопки на терена, за да се проучи дали на това място има и други ценни находки от римско време.