Съдът отмени въвеждането на здравната карта на Москов
Секция: Здраве
16 Октомври 2017 20:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съдът отмени въвеждането на здравната карта на Москов

/КРОСС/ Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени въвеждането на Националната здравна карта - една от най-сериозните реформи от времето на здравния министър от Реформаторския блок Петър Москов, предава Clubz.

Документът на практика бе бариера пред разкриването на нови болници и разширяването на съществуващи такива там, където няма нужда от това. Картата регламентираше и това Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) да може да сключва договори с определен брой болници в даден регион, а не с всички лечебни заведения, които покриват стандартите. Регламентираше се и какъв ресурс от болници, лекари, сестри и апаратура по места и дали той е достатъчен, под или над потребностите.

Решението на ВАС значи, че докато Министерството на здравеопазването не издаде нова Здравна карта, няма основание, на което да отказва разкриване на нови болници, дори в градове, в които те са в излишък като София, Пловдив и Пазарджик.

През 2016 г. например комисията по здравната карта към министерството е издала 13 отрицателни становища за потребността от разкриване на още болнични легла в отделения на съществуващи лечебни заведения. Според последния вариант на Здравната карта само в осем от 28-те области на страната няма излишък на легла за активно лечение - Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Добрич, Видин, Шумен и Ямбол, припомня "Медиапул".

 

Очаква се Министерството на здравеопазването да публикува нов проект на Национална здравна карта и да обяви ще продължи ли да следва начертаната политика да не се финансират всички болници на местата с излишък
Мотивът на съда за отмяна на здравната карта не е различен от отмяната на други документи от реформата "Москов" - неспазена процедура. Картата по същество е нормативен документ и е трябвало да бъде обнародван в "Държавен вестник", а това не е направено, поради което документът е нищожен, става ясно от окончателното решение на петчленния състав на ВАС.
Здравната карта беше атакувана в съда от Центъра за защита правата в здравеопазването, който оспори и редица други здравни документи като наредби, медицински стандарти и т.н, които в последствие също бяха отменени от съда.