Юлиан Ангелов: Признаването на малцинството е историческа справедлива истина
Секция: ПОЛИТИКА
17 Октомври 2017 09:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Юлиан Ангелов: Признаването на малцинството е историческа справедлива истина

/КРОСС/ За българската държава е важно признаването на българското малцинство в Албания. Това е историческа, справедлива истина. Тази битка българите да бъдат признати в Албания е още от Балканските войни до ден днешен, коментира в БНТ „Денят започва" Юлиан Ангелов, депутат от Обединените патриоти.

България е една от първите, която подкрепи Албания за НАТО, призна и Косово, но имаше пропуски в българската дипломация през последните три десетилетия, за да бъдат признати българите в Албания и Косово, посочи той.

Доц. Веселка Тончева, която посвещава цяло десетилетие на изучаване на българските общности в Голо Бърдо, Гора, Мала Преспа и Корчанско, отдаде заслуженото за признаването на българското малцинство в Албания на спелеолога Алексей Жалов и на Асоциацията за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл". Преди малко повече от 100 години българите остават в Албания след Балканските войни не по своя воля. Биват изолирани, попадат в един чуждоезичен и чуждоетничен контекст. Те трябва да живеят в албанска държава, стават албански граждани, учат един труден език. Изведнъж те трябва да съхранят себе си и да живеят общностно, за да могат да оцелеят и да запазят своето самосъзнание и своите традиции, обясни доц. Тончева.

Българската политика от Втората световна война насам не е била насочена към българските малцинства зад граница и защитата им, както в последните години. Реално българската държава не се грижеше за българите зад граница. Албанското общество и албанците са добронамерени към България, отбеляза Ангелов.