Ненчева: Образованието е последната преграда преди разрухата на цялата държава
Секция: ПОЛИТИКА
17 Октомври 2017 10:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ненчева: Образованието е последната преграда преди разрухата на цялата държава

/КРОСС/ „Цялата философия на образованието трябва да бъде променена"- каза народният представител Веска Ненчева по време на срещата-разговор на тема „За делниците в българското образование", която се проведе в гр. Смолян. На срещата взеха участие действащи учители, общественици, общински съветници, представители на клуба на учителите-ветерани в Смолян.

По време на срещата Ненчева обясни, че през годините, сме били свидетели на големи постижения на нашите ученици и учители и от една година сме подложени на удара на новия Закон за предучилищното и училищното образование. „Част от народните представители от Парламентарната група на „БСП за България" участваме активно в Комисията по образованието. Проведохме доста срещи в страната с представители на този сектор, за да дискутираме новия закон. Нашият коментарът е че, не беше чут гласът на българския учител, на редовия ученик и родител при приемане на новия закон", обясни тя. Според нея този закон ни потапя в хаос. „Дадохме 35 члена от закона на Конституционен съд. Цялата философия на образованието трябва да бъде променена. Важно е да дадем възможност на всички деца да учат по един учебник, а да не превръщаме образованието в пазар за издателите. Важно е да върнем патриотизма и родолюбието в българското образование, които през последните 15 години липсват. Преподаваме скандинавски сказания в училище, а българските остават на заден план", подчерта Ненчева.

Домакин на срещата бе народният представител от област Смолян Дора Янкова. В своето изложение към учителите тя акцентира върху ролята на държавата в планирането на развитието на региона и всички ключови сектори. Янкова добави още, че в днешно време няма планиране за развитие на регионални политики, включително в сферата на образованието. Янкова каза: „Тази дискусия е държавническа и трябва да се води на институционално ниво, но липсва по-смело управленско решение за развитието на област Смолян. Ние, няколко години сме на първите места по качество на образование в страната, имаме IТ фирми и активни млади хора в сектора. Има всички условия да се обособи Технологичен парк в града, което да доведе до по-високи заплати и формиране на средна класа в Смолян."

Дора Янкова добави още, че стипендиите за успели ученици и студенти по медицина са изключително важен инструмент за мотивация на младите хора, за да останат и да работят в региона и никой общински бюджет няма да обеднее от стойността на тези стипендии.

След двучасова дискусия по теми от образованието- предучилищно и училищно, в която взеха активно участие видни представители в сферата на образованието и общественици, се поставиха проблеми, свързани със стопанисването на сградите на закритите училища в областта, проблемите по миграцията, подготовката и мотивацията на учителите, стресирането на учениците с фактологическа информация, пенсиите на учителите, пенсионирани преди 2000 г. и политизирането в сферата на образованието.