Взривиха журналистка в Малта, разкрила далавери на високо ниво
Секция: СВЯТ
17 Октомври 2017 10:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Взривиха журналистка в Малта, разкрила далавери на високо ниво

/КРОСС/ Разследваща журналистка в Малта, която разкри връзки на страната си с офшорни данъчни убежища чрез изтеклите в медиите "Панамски документи", бе убита вчера с бомба, поставена в колата й, предава Дарик.

Нападението шокира Малта и бе осъдено от лидерите на ЕС, включително от първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, пише в. "Ню Йорк таймс". Половин час преди смъртта на 53-годишната Дафне Каруана Галиция излезе последният й пост в блога й, в който началникът на кабинета на премиера е обвинен в корупция.

Блогът й бе толкова популярен и влиятелен, че допринесе за избухването на политическа криза, когато тя обвини съпругата на премиера Джоузеф Мускат, че използва фирма параван в Панама, в която са били внесени суми от семейството на президента на Азербайджан. Мускат отрече да е нарушавал закона и свика предсрочни избори през юни, които бяха спечелени от неговата Лейбъристка партия, припомня вестникът.

Европейското издание на новинарския сайт "Политико" неотдавна включи Каруана Галиция в списъка си на 28 души, които "формират и разтърсват Европа". Сайтът я нарече "блогърка фурия" и заяви, че тя сама върши работа колкото целия Уикилийкс с разкритията си за корупция и шуробаджанащина, отбелязва "Ню Йорк таймс".

"Бомба уби журналистка в Малта, която пишеше за Панамските документи", гласи заглавието на в. "Вашингтон пост". Посещенията на създадения й през 2008 г. блог понякога достигаха 400 000, което е почти колкото населението на Малта, пише вестникът и отбелязва, че неотдавна тя се е уведомила полицията за получавани заплахи.

Постовете на тази блогърка често пъти имаха повече читатели от всички малтийски вестници, взети заедно, пише в. "Гардиън". Статиите й бяха трън в очите на политическото ръководство и хората от престъпния свят с влияние в най-малката страна членка на ЕС.

Каруана Галиция заявяваше, че не е политически обвързана. Тя пишеше по най-различни теми - от банки, които улесняват прането на пари, до връзки между малтийската индустрия на онлайн хазарта и мафията. Най-новите й разкрития засягат премиера на Малта Джоузеф Мускат и двама от най-близките му сътрудници в афера със свързани с тях офшорни компании, продажби на малтийски паспорти и плащания от правителството на Азербайджан.

Убийството бе осъдено от премиера Мускат, който съобщи, че по негова молба служители на ФБР са на път за Малта, за да помогнат в разследването.