При огромен интерес започна Global Tech Summit
Секция: Технологии
17 Октомври 2017 12:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
При огромен интерес започна Global Tech Summit

/КРОСС/ Тазгодишното издание на Global Tech Summit - най-мащабният технологичен форум, не само в България, а и в целия регион, беше официално открит в „София Тех Парк". Събитието започна при огромен интерес, като зала 1 на сграда „Джон Атанасов" в технологичния комплекс се оказа тясна за всички желаещи да присъстват.

Форумът ще се проведе от 17-и до 19 октомври, като ще включва десетки лекции и дискусии в от цялата сфера на Информационните технологии, а лектори ще бъдат някои от най-известните имена в сектора. Сред тях са Сирен Хофвандер, Субхо Халдер, Хавиер Годинез, Арън Кюър, Стив Костен, Андрю Круг, Марина Симаков, Стив Пуле, Реза Рахман и др.

Конференциите Java2Days и CodeMonsters ще се съсредоточат върху добрите практики и стандарти за изграждане на сигурен софтуер, докато Technology4Business ще обърне внимание на стандартите за сигурност, наложени от Европейския Съюз и как да бъдат спазени ефективно от компаниите в региона.

В рамките на форума са включени и безплатните инициативи, насочени към бъдещите ИТ ескперти: Free Tech Training и Tech4Kids.

На откриването, освен главния организатор и основател на Global Tech Summit Ивелина Абаджиева, присъстваха представители на основните спонсори Bosch, DXC.technology, както и от Musala Soft. Преди всички тях обаче думата взе и същинското откриване направи проф. Петър Станчев - авторът на книгата „Аз програмирам на 9", която дълги години беше единственият наръчник за програмиране на български език, издадена във вече далечната 1987 г.

„Програмирането е все едно имате един молив и можете да пишете.

Вие сте млади хора, които трябва да създадете нещо ново", призова проф. Станчев присъстващите в залата млади специалисти.

„България е Силиконовата долина на Източна Европа. И от нас зависи с иновациите, които правим, това да остане така", обяви пък представителят на Bosch д-р Павлин Добрев.

Присъствие имаше и от новия бранд DXC.technology, който въпреки че е такъв, всъщност е плод на сливането между две големи компании Enterprise Services и CSC, което автоматично я прави и най-голямата подобна фирма на българския пазар.

„Програмата е много интересна. Всички, които са тук, добре инвестирате времето си", обърна се също към публиката директорът в DXC.technology Ради Палазов.

„Ще говорим не само за новостите в технологиите, а и за ефекта, който те имат и как се работи с най-ценното, с което разполагаме - хората", коментира Делян Лилов от Musala Soft, който е и един от лекторите.

Колоритното присъствие пък дойде от Реза Рахман, който е един от топ 10 лектори в света.

„Нека не изграждаме стена, а строим мостове", призова Рахман, който беше с типично фолклорно облекло.