Транспортното министерство: Няма да има директно прехвърляне на държавна собственост към железниците
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Октомври 2017 15:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Транспортното министерство: Няма да има директно прехвърляне на държавна собственост към железниците

/КРОСС/ От Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията излязоха с официална позиция по отношение на внесените изменения в Закона за железопътния транспорт.

Ето какво гласи тя:

Във връзка с появили се спекулации относно изменения на Закона за железопътния транспорт (ЗЖТ) Ви информираме, че действащият Закон предвижда Националната компания „Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) да управлява предоставеното ѝ имущество - публична и частна държавна собственост (чл. 9, ал. 4 от закона). С публикувания за обществено обсъждане проект на Закон за изменение и допълнение на ЗЖТ се допълва текста на чл. 9, ал. 4, като изрично се посочва, че Министерският съвет е органът, който с решение предоставя на НКЖИ държавни имоти - публична и частна държавна собственост. Предложеният за обществено обсъждане законопроект не съдържа абсолютно никакви текстове за „директно прехвърляне на терени - публична държавна собственост, на железопътни предприятия, без решение на Министерския съвет", както се твърди в публикации, цитиращи Гражданска инициатива „За обществен и релсов транспорт".

Предложеният текст, на първо място засяга само и единствено НКЖИ, която по закон е управител на железопътната инфраструктура - публична държавна собственост, а не железопътните предприятия.

На второ място, в противовес на твърденията в публикациите, законопроектът изрично посочва, че само и единствено Министерският съвет е органът, който предоставя на НКЖИ имоти - публична и частна държавна собственост.

И трето - предоставянето на имотите, което се извършва с решение на Министерския съвет, не е самоцелно, а само за изпълнение на предмета на дейност на управителя на железопътната инфраструктура.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията остава открито за обсъждания по посочения законопроект, като предмет на обществено обсъждане са документите, които могат да бъдат намерени на официалната интернет страница на министерството, а не несъществуващи текстове. Ние не открихме текстове със съдържание, което да е идентично или близко до твърденията в публикациите. Не бихме желали и да коментираме правните познания на представителите на неправителствения сектор. Само призоваваме за отговорно, професионално и ангажирано отношение към българското и европейското законодателство, в частност Закона за железопътния транспорт.

Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за железопътния транспорт