Банки за развитие от 13 държави представят свои ключови проекти на фотоизложба в София
Секция: ИКОНОМИКА
17 Октомври 2017 15:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Банки за развитие от 13 държави представят свои ключови проекти на фотоизложба в София

/КРОСС/ Председателят на УС и изпълнителен директор на Българска банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев и генералният секретар на Европейската асоциация на публичните банки (ЕАПБ) Марсел Рой откриха фотоизложба, посветена на ключови проекти, подкрепени от банки за развитие и публични финансови институции от цял свят. Експозицията е под надслов „Проекти за развитие" и представя общо 31 проекта на 16 финансови институции, сред които немската KfW, Китайската банка за развитие, Банката за развитие на Съвета на Европа, шведската Комунинвест, норвежката KBN и други.

До края на месец октомври в Градската градина жителите и гостите на столицата ще могат да се запознаят с впечатляващи кадри, представящи мащабни инфраструктурни проекти, каквито са градът на иновациите в китайската провинция Хубей и най-големият вятърен парк в Северно море. Изложбата представя и друга, специфична мисия на банките за развитие - подкрепата за микро и стартиращи бизнеси като популярното „велокафене" в немския град Мюнстер и словенския футуристичен плавателен съд Quadofoil.

Целта на експозицията е да покаже чрез фотокадри подкрепата, оказвана от банки за развитие в Европа и по света, специфична за всяка страна, но все още е слабо позната у нас.

Изложбата се осъществява в партньорство с ЕАПБ, чийто член е ББР от 2005 г. Проектите, включени в нея, са от 13 държави, сред които Холандия, Китай, Полша, Словения, Босна и Херцеговина, Испания, Норвегия, Швеция, Финландия. Германия, Хърватия, Мароко и България.

Европейската асоциация на публичните банки е едно от най-престижните сдружения на кредитни институции в Европа, чийто пазарен дял в Европа е 15%. Общите активи на членовете на ЕАПБ възлизат на над 3 500 милиарда евро. Темите от интерес за асоциацията са банковият надзор, капиталовите пазари, търговското право, разплащанията и политиките за развитие.