Президентът: КСНС не постигна съгласие за антикорупционния орган
Секция: ПОЛИТИКА
17 Октомври 2017 17:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът: КСНС не постигна съгласие за антикорупционния орган

/КРОСС/ „КСНС не постигна съгласие относно антикорупционния орган". Това каза в свое изявление президентът Румен Радев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на тема: „Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията", продължило над три часа, предава "Фокус".

„Целта на настоящия съвет бе да търсим съгласие около принципни решения за ефективна борба с корупцията. Участниците се обединиха около констатацията, че резултатите от борбата с корупцията по високите етажи на властта са ниски поради несъвършенства в законодателството в институционална рамка и поради липсата на обособена структура с ясни правомощия и капацитет за ефективна борба с корупцията. Постигнато бе съгласие за основни насоки в работата на държавните институции за ефективно противодействие на корупцията, сред лицата, заемащи или заемали висши публични длъжности, които да гарантират първо, прилагане на комплексен подход, който наред с превенцията да се фокусира и върху разкриването, разследването и реализирането на наказателна отговорност", заяви Радев

Като второ той постави нормативна база, която да обхваща всички аспекти на превенцията, противодействието и борбата с корупцията.

„Трето, ефективни институции и механизми както за превенция и пресичане на корупционни практики, така и за своевременно разкриване и разследване на корупционни престъпления.

Четвърто, независимост на органите за превенция и противодействие на корупцията от проверяваните и разследваните лица", добави държавният глава.

Президентът уточни, че членовете на КСНС са се обединили около следните предложения към изпълнителната и законодателната власт - първо, да приемат промени в Наказателния кодекс относно корупционните престъпления, за да бъдат обхванати адекватно проявните форми на корупция не само в публичния, но и в частния сектор. „

Второ, НС да разгледа и приеме закон за противодействие на корупцията и трето новият закон да регламентира всеобхватни мерки, включващи превенцията, отнемане на незаконно придобито имущество и своевременното разкриване разследване на престъпления, свързани с корупционни прояви на лица, заемащи или заемали висши публични длъжности", каза още Румен Радев.

"Съветът не успя да постигне съгласие относно ролята и функциите на антикорупционния орган, както и относно принципите за назначаването на неговото ръководство. Наистина е необходим независим разследващ орган", каза още Румен Радев.