Цветанов: От десетина предложения на президента само две не бяха приети
Секция: ПОЛИТИКА
17 Октомври 2017 17:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цветанов: От десетина предложения на президента само две не бяха приети

/КРОСС/ Президентът Румен Радев направи десетина предложения за антикорупционния закон, които бяха приети с консенсус, само две - не. Това разказа на излизане от президентството зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Двете отхвърлени искания на Радев били държавният глава да назначава шефа на бъдещия антикорупционен орган и новата структура да има разследващи функции, обясни Цветанов, цитиран от "24 часа".

"Гласувахме и единствените, които подкрепиха тези предложения, бяха президентът Радев и г-жа Нинова", коментира лидерът на парламентарната група на ГЕРБ.

"Знаете, че имаме два внесени законопроекта и Народното събрание ще реши какви точно да са правилата за работа на антикорупцинния орган", каза още Цветанов.

Предложението на БСП предвижда президентът да назначава началника и органът да има статут на социална служба, докато в този на правителството е записано да е комисия, която да се избира от парламента и да няма разследващи функции. Близка до тази на Цветанов позиция изрази и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Цветанов коментира и обвиненията към управляващите, че не изпълняват решенията на предходния КСНС от май т.г.

"Актуализираният вариант за стратегия за национална сигурност вече е за обществено обсъждане и ще бъде одобрен от Министерския съвет до края на октомври", допълни той.

Зам.-шефът на ГЕРБ коментира, че не приема ограничаване на политическия диалог, ако президентът престане да свиква КСНС.