100 деца от българската историческа диаспора посетиха ЕП в Брюксел
Секция: ЛЮБОПИТНО
17 Октомври 2017 20:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
100 деца от българската историческа диаспора посетиха ЕП в Брюксел

/КРОСС/ За 9-та поредна година Фондация „Българска памет" и д-р Милен Врабевски изпратиха 100 младежи от българската историческа диаспора на посещение в Европейския парламент в Брюксел. Децата са от Албания, Македония, Сърбия, Молдова, Украйна, Румъния, както и от Западните Родопи и района на Тервел. Визитата е осъществена по покана на евродепутатите д-р Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Владимир Уручев, а целта на посещението е младежите да се запознаят с работата и ролята на Европейския парламент в процеса на взимане на решения в Европейския съюз.

Участие в официалната визита взеха 100 от най-изявените деца от диаспората ни, които спечелиха своето място след организиран от Фондация „Българска памет" конкурс за есе на тема „Предприемачеството като възможност за личностно и професионално развитие". Под внимание при подбора бе взето и активното участие на младежите на XXI Есенен семинар във Варна.

„Онова, към което се стремим и за което работим вече 10 години, е европейската реинтеграция на историческата ни диаспора. Грижим се за това, в бъдеще да имаме посланици на евроинтеграцията в страните от Източното партньорство и Западните Балкани. Важно е децата да знаят каква институция е Европейският парламент и как да използват възможностите за образование и професионално развитие, които членството на страната ни им предоставя. Резултатите, които сме постигнали през годините са на лице - 90% от младежите, с които Фондация „Българска памет" е работила, са реализирани професионално в България", сподели д-р Милен Врабевски.

През първия ден от престоя си учениците имаха възможност да разгледат най-големите забележителности на Брюксел, а през втория се запознаха с една от най-ключовите институции на Европейския съюз - неговият парламент. Д-р Милен Врабевски, д-р Андрей Ковачев, Андрей Новаков и Владимир Уручев посрещнаха членовете на младата българска делегация и ги призоваха да бъдат единни, да помнят корените си и да се образоват, защото те са бъдещето на България и Европа. Децата разгледаха и пленарната зала и зададоха своите въпроси към д-р Врабевски и евродепутатите.