Красива пещера край Асеновград отваря врати за посетители догодина
Секция: Туризъм
18 Октомври 2017 08:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Красива пещера край Асеновград отваря врати за посетители догодина

/КРОСС/ Пещерата Добростански бисер над Асеновград вече ще може да се посещава от туристи. Обектът е включен в туристическия маршрут до хижа "Марциганица" и връх Попа и от следващата пролет отваря врати, съобщава БНТ. Районът на село Добростан е изключително богат на карстови пещери - те са около 200, но "Добростански бисер" е единствената, пригодена за посещения.

Пещерата „Добростански бисер" се намира на около 5 км от село Добростан и до нея може лесно да се стигне пеша. Открита е през ‘70-те години на миналия век и докато хижа "Марциганица" е приемала туристи, е била често посещавана. През последните 20 години обаче осветлението е било разбито, част от желязното стълбище - откраднато, и обектът е станал опасен. След продължителни ремонтни дейности сега всичко е обновено и от новия сезон очаква посетители.

„Догодина ще бъде отворена и ще можем да ѝ се радваме всички. Пещерата не е голяма - между 500 и 1 000 кв.м., 15 метра е дълбочината на входния отвес", обяви Крум Сираков, спелеолог.

Тук могат да се наблюдават и трите карстови форми - сталактити, сталагмити и сталактони. Особена атракция са пещерните езерца.

„Те са разположени като каскада едно под друго, всяко пълни следващото и водата е толкова прозрачна, че човек може да ги помисли за празни", допълва спелеологът.

Името на пещерата дават красивите скални бисери, които са се образували през вековете в езерцата ѝ. За съжаление сега те са унищожени.

„Пещерните бисери са топчести образувания, които се получават когато капе вода с подходящ химически състав в плитко езерце и са много красиви. Само че за съжаление има хора, които искат да си ги занесат вкъщи. И го правят. Което е глупава и груба грешка, защото пещерният бисер е красив само когато си е там. Ако го сложиш вкъщи на секцията, той изсъхва и след седмица имаме купчинка бял прах, останал от него", казва още Сираков.

В красивата пещера зимува малка колония прилепи, които имат важна роля за еко-равновесието в района.