Розовият кралски диамант Мазарен ще бъде предложен на търг
Секция: ЛЮБОПИТНО
18 Октомври 2017 09:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Розовият кралски диамант Мазарен ще бъде предложен на търг

Розовият диамант Le Grand Mazarin от 19,07 карата, който е принадлежал на френската монархия ще бъде предложен на традиционните ноемврийски продажби на бижута от висок клас в Женева, съобщи "Кристис" в сряда.

"Легендарния розов диамант от 19 карата е уникален свидетел на историята на Франция. По време на своите 250 години във френската хазна, той е с ред украшенията на четирима крале, четири кралици, двама императори и две императрици, започвайки с "краля - слънце" Луи XIV", обясни президентът на "Кристис" за Европа и Азия Франсоа Кюриел в свое изявление, цитиран от БГНЕС.

За първи път диамантът е описан в списъка сред богатствата на кардинал Мадзарини, италиански дипломат и политик, който управлява във Франция в качеството си на министър-председател при царуването на Луи XIII и Луи XIV като Мазарен.

Преди да умре през 1661 г. кардиналът предава диаманта на крал Луи XIV заедно с други свои известни диаманти. След това розовият диамант остава за 225 години сред бижутата на короната, включително и при император Наполеон, Луи XVIII, Наполеон III и императрица Йожени. По-късно е продаден на търг и принадлежи на известния френски бижутер Фредерик Бушрон и на барон фон Дервие. В момента е собственост на частен колекционер, чието име не се разкрива.

Камъкът, който идва от мините на Голконда в южната част на Индия, ще бъде предложен за продажба на търг на 14 ноември в Женева. Цената му се очаква да варира между 6 и 9 млн. долара (от 5,1 до 7,7 млн. евро), според прогнозите на "Кристис". "Голяма чест е да го представим на пазара, тъй като той е бил продаден на търг преди 130 години", каза Раул Кадахия - директор на отдела за бижута в аукционната къща.

Любопитно е, че едва за втори път розовият диамант е за продажба след известния търг на кралските бижута през 1887 г.

През 1870 г., когато пада Втората империя, императрица Йожени последва съпруга си Наполеон в изгнание в Англия, оставяйки в Париж по-голямата част от своите бижута. 17 години по-късно френското правителство продава предмети, принадлежали на короната на Франция и продава на търг, включително скъпоценни камъни.