Мая Манолова: Парламентът даде глътка въздухт на длъжниците
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Октомври 2017 09:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мая Манолова: Парламентът даде глътка въздухт на длъжниците

/КРОСС/ Депутатите вчера направиха изключително важни стъпки към ограничаване на правомощията на частните съдебни изпълнители и дадоха "глътка въздух" на длъжниците, особено на малките длъжници, като намалиха значително таксите, които се събират в съдебното изпълнение. Това обясни в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" омбудсманът Мая Манолова във връзка с промените в Гражданско-процесуалния кодекс, които ще бъдат окончетелно приети от парламента днес.

„С промените, които бяха направени вчера в пленарна зала, преди това предложени от правна комисия, вече български граждани няма да могат да бъдат съдени, без да знаят, т.е. предприети са такива промени в призоваването, че да няма осъден българин, който да не е разбрал, че срещу него се води дело за дълг. Написаха се и се приеха ясни разпоредби, че след като бъде уведомен, че срещу него се води дело гражданинът да види по описан в молбата и решението начин как може да плати, така че да не стигне изобщо до частно съдебно изпълнение. Бяха намалени и таксите, които особено за най-малките дългове бяха особено несправедливи, така че три от шестте искания, които формулирах на база жалби на гражданите и отправих към Народното събрание, вчера бяха приети. Това е наистина една изключително голяма крачка напред към ограничаване на свръх правомощията и преустановяване на безобразията от частните съдебни изпълнители", коментира омбудсманът.

България е заплашена от санкция от Европейската правна институция по отношение на частните съдебни изпълнители, добави Манолова.

„Случаите, за които Словения беше осъдена в Европейския съд, са доста широко разпространена практика в България и те са свързани с това, че могат да се продават скъпи имоти, единствени жилища на длъжниците, за малки задължения, т.е. има несъизмеримост между дълга, който събира частният съдебен изпълнител и продаденото имущество. Тъй като длъжниците наскоро не можеха да оспорват оценките на недвижимите имоти, те се продаваха за жълти стотинки. Така за малък дълг и за продадено под пазарната му стойност жилище Словения е осъдена на близо 85 000 евро".