"Тойота" изкара камион, задвижван с водород
Секция: Автомобили
18 Октомври 2017 09:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Тойота" изкара камион, задвижван с водород

/КРОСС/ Стремежът към намаляване на отделяните вредни емисии от автомобилите върви не само в посока на така популярните в последно време електромобили. А и към автомобили, задвижвани с водород. В тази връзка Toyota разкри напълно готов влекач, който се задвижва от водородни клетки, съобщава Automedia.

Камионът е преминал близо 6450 км по време на тестове, като ще обслужва пристанищата Лос Анджелис и Лонг Бийч, обявиха от американското представителство на японския производител.

Името на влекача е Project Portal, както задвижващият му агрегат генерира 670 к.с. и 1796 Нм въртящ момент. Тази мощност се постига с помощта на две водородни горивни клетки от автомобила Toyota Mirai, както и с батерия с капацитет 12 кВт/ч. Двата източника на енергия заедно осигуряват безпроблемно теглене на ремарке до 36,2 тона. Максималният пробег с едно зареждане достига 322 км.

Изпълнителният вицепрезидент на Toyota Motor North America - Боб Картър, заяви, че компанията е водеща в популяризирането на технологии за горивни клетки.

„От представянето на Mirai до създаването на тази задвижваща система за тежки машини, Toyota продължава да демонстрира гъвкавост и разрастване на системите с нулеви емисии", категоричен бе Картър.

Проблемът в случая е, че на този етап липсва масово изградена инфраструктура за зареждане на горивни клетки. Компанията Toyota заедно с други автомобилни производители работят съвместно, с цел създаване на повече станции за зареждане.