"Еврофутбол" връчи стипендия "Лука Бекяров" на студентката от техническия университет Петя Чоева
Секция: ЛЮБОПИТНО
18 Октомври 2017 12:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Еврофутбол" връчи стипендия "Лука Бекяров" на студентката от техническия университет Петя Чоева

/КРОСС/ За пета поредна година „Еврофутбол" връчва стипендия на името на Лука Бекяров. Тазгодишният лауреат е Петя Чоева - специалност „Компютърно и софтуерно инженерство" от Техническия университет град София. Тя получи своят сертификат на специална церемония на 17.10.2017 г. в галерия „Сезони" в София от управителя на компанията Руди Вачкова. "Радваме се, че тазгодишният носител на стипендията на името на Лука Бекяров е една млада и амбициозна дама, която има невероятния успех от 5.92 от втори курс. Пожелаваме й много успехи и да сбъдва своите мечти", каза г-жа Вачкова. Петя благодари на българския букмейкър и на един много специален за нея човек: „Искам да благодаря на баща си, защото ако не беше той, може би нямаше да спечеля стипендията. Той ми помогна да опиша какво съм, какво искам да правя с бъдещето си и какво съм правила до сега".

Стипендията, която „Еврофутбол" учреди преди пет години, е в памет на ерудицията, интелекта и таланта на Лука Бекяров (1978 - 2013). Лука Бекяров получава бакалавърската си степен по икономика от Университета Рочестър, Ню Йорк; магистър е по „Компютърни системи" в Техническия университет - София, като в същата катедра започва и докторантура в областта на случайните събития. Лука Бекяров и ръководените от него компании се утвърждават като водещи в разработката, интеграцията и внедряването на комплексни софтуерни и хардуерни решения за игралната индустрия. Лука Бекяров бе един от най-ерудираните и модерно мислещи хора в областта на информационните технологии.

Ученикът Иван Иванов - 12-класник от Американския колеж също е лауреат на стипендията „Лука Бекяров" за 2017 г. Той има множество награди от български и международни състезания по информатика, а последното му постижение е научна разработка в областта на невронните мрежи и изкуствения интелект, започната по време на лятната школа Research Science Institute (RSI) в Масачузетския технологичен институт. „Ще използвам получените средства най-вече за да продължа развитието на проекта си, който налага използването на устройства с голяма изчислителна мощ за обучение и тестване на моделите. На второ място, през учебната 2017/2018 планирам да продължа своите участия в състезания по математика, информатика и ученически конференции - останалата част от средствата ще използвам, за да покрия разходите за път и престой по време на тези състезания".

Церемонията по връчването на стипендиите се проведе на 17.10.2017 г. в галерия „Сезони", след откриването на изложбата КОЛЕКЦИЯ ЛУКА БЕКЯРОВ, в присъствието на неговия баща Борис Бекяров, негови колеги и приятели. Г-н Бекяров връчи и четири поощрителни стипендии на учениците Виктор Терзиев от СМГ, Таня Оцетарова от МГ „Акад. Кирил Попов" Пловдив, Атанас Динев и Константин Гаров от ППМГ „Акад. Никола Обрешков" - Бургас. Той призна, че за журито е било изключително трудно да вземе решение, тъй като тазгодишните кандидати бяха изключително равностойни.