БСП с леви политики в опазването на околната среда и водите
Секция: ПОЛИТИКА
18 Октомври 2017 15:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП с леви политики в опазването на околната среда и водите

/КРОСС/ Общински съветници от левицата от област Пловдив и народните представители Манол Генов, Атанас Костадинов и Даниел Йорданов обсъдиха предизвикателствата, свързани с преодоляване влошаването на състоянието на селскостопанските земи, водите и въздуха.

Срещата е част от стартиралите дискусии по предлаганите от БСП политики в различните сфери на икономиката, социалните дейности, култура и образование и екология. Инициатори са Съвета по екология към НС на БСП, председателстван от Манол Генов и Областния съвет на БСП Пловдив.

В оживената дискусия, продължила повече от два часа се очертаха няколко съществени проблема, които местната власт постави пред депутатите. Сред тях бяха управлението на отпадъци, разделното сметосъбиране, рециклирането, както и проблема с нарастващото генериране на отпадъци. Липсата на контрол върху дейността на централите за биогаз, контролът, извършван от органите по опазване на околната среда, предложения, свързани с пчеларството и най-наболелият проблем за малките населени места - водоснабдяването и канализацията им бяха също поставени на вниманието на социалистите.
Според Атанас Костадинов има начин, по който да се спази екологичното законодателство и да има икономическо развитие, и това би могло да е нов източник за зелени работни места и развитие на нови мощности.

„Важно е да се използва нов подход при използването на технологии така, че да се запази околната среда и това важи в огромна степен за въглищните мини, в които има над 20 000 работници. Заради запазването на сектора и работните места трябва да се ползват нови чисти въглищни технологии. БСП има и конкретни политики по отношение на ВиК асоциациите. Не трябва да бъдат санкционирани общините, които не са се включили в такива, в която целта по плана на Световната банка, която е правила стратегията във ВиК сектора е подготовка за концесионирането на тези услуги. Възможно е да има активни големи общински комунални дружества, които да работят така, че да се спазват европейските стандарти и да работят в интерес на хората. Това е лявата политика, която БСП предлага", заяви Костадинов.

Според Манол Генов един от основните проблеми голямото замърсяване с фини прахови частици. Според данни 51% от замърсяването е в резултат на използването от битови потребители. Очаква се в близко време този въпрос да получи своето разрешение с отварянето на мярка по Програма Околна среда и води, с която да се предприемат адекватни към местните условия мерки за подобряване качеството на въздуха. „Това обаче ще бъде прехвърлено отново на общините и отнова ще е работа на парче, без ясна държавна политика." категоричен е Манол генов, който е и зам.-председател на парламентарната комисия по околна среда и води.

Проблемът с подзаконовите нормативни актове, касаещи развитието и запазването на пчеларството бе обсъден с члена на комисията по замеделие Данаил Йорданов. Според него могат да се направят законодателни предложения за опазването на този сектор, както и да се наложи контрол и да се следи изпълнението на законодателството по отношение третирането на културите. От своя страна представителите на пчеларите поискаха държавата да наложи засяването на медоносни растения и това да е около 1% от отглежданите растения.

По-сериозен контрол върху дейността на органите по опазване на околната среда поискаха от местната власт, според които има вратички в законите, които се ползват от нарушителите, а това създава напрежение в населените места, като за пимер бе даден и проблемът в с. Труд, който съществува вече повече от година. Народните представители се ангажираха да предложат законодателни промени, които да въведат контрол върху компостиращите инсталации и тяхното използване, тъй като такъв от 2013 година не съществува.