Председателят на ДАЗД: Чрез Националната информационна система ще изведем децата на светло
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Октомври 2017 16:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Председателят на ДАЗД: Чрез Националната информационна система ще изведем децата на светло

/КРОСС/ Държавна агенция за закрила на детето участва в годишната среща на местните власти, която беше организирана от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и се проведе в к.к.Албена от 15 до 17 октомври 2017 г.

Офелия Кънева запозна местните власти с важността от изграждането на Национална информационна система за деца в България, каквато е регламентирана още през 2008 г. от българското законодателство. Председателят на Държавната агенция изложи своята визия и решимостта си да направи всичко възможно да се реализира системата. С нея ще изведем децата на България на светло, подчерта г-жа Кънева.

Това ще се случи чрез създаване на софтуерен хъб, в който ще влизат данните от всички институции, работещи за закрила на детето - Министерството на образованието и науката, Агенцията за социално подпомагане, Министерство на вътрешните работи, Министерство на младежта и спорта, Министерството на правосъдието, Министерството на културата, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на здравеопазването, Министерството на външните работи и не на последно място общините.

Чрез въвеждането на тази иновация ще се улесни установяването на истинността на сигнала и по-важното - ще се съкрати значително времето за спасяване на дете в риск; ще се постигне реална подкрепа на професионалистите и ще се осигури ефективност в грижата за децата. Благодарение на националната информационна система ще може да се реагира в рамките на от двайсет минути до два часа, докато сега са нужни три до четири месеца.

На форума на НСОРБ г-жа Кънева бе придружена от Йоана Захариева, председател на Съвета на децата, която разказа пред кметовете, общинските съветници и членовете на Правителството за мисията, визията и стратегията на Съвета.

Тя разясни, че Съветът на децата е правителствен консултативен орган, който активно участва във вземането на решения, касаещи настоящето и бъдещето на децата и участва в работни групи към МинистерскиЯ съвет.
Йоана с гордост запозна аудиторията с Българския модел за детско участие, който вече се въвежда като добра практика в много други държави и се оценява високо от международните организации.

Присъстващите представителите на местната и централна приветстваха изложението на Йоана Захариева и поеха ангажимента да подкрепят и популяризират дейността на Съвета на децата по-активно.

Присъствието на представител на Съвета на децата е прецедент за провежданите вече повече от десетилетие годишни срещи на местната власт.