Кръщават 1000 бебета в един ден
Секция: Православие
19 Октомври 2017 10:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кръщават 1000 бебета в един ден

/КРОСС/ Нa 22 октомври 2017г. 1000 новородени български бебета ще получат Свето Кръщение и ще станат православни християни. Инициативата е на кампанията в подкрепа на раждаемостта „Направи го за България" и се осъществява под патронажа на Светейшия патриарх Неофит и Българската православна църква, която освобождава участниците в кръщенето от задължителната такса за ритуала и дарява безвъзмездно кръщелните свидетелства.

Кампанията стартира с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, който на 22 октомври лично ще даде своя патриаршески благослов на новокръстените, техните кръстници и близки в храм Св. София.

Списъкът с кръщелници е съставен по обявения от организаторите на кампанията ред за регистрацията. Кръщенето ще се извърши в големите градове на България - София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Враца и Плевен.

Началният час на събитието в София е 10:00 часа, за Бургас е 13:00 часа, а в останалите градове то започва в 11:00 часа и ще продължи на групи по няколко деца.

Храмовете, в които ще се извърши Националното кръщене са: за София - храм „Света София" - Премъдрост Божия, ул. „Париж" № 2; Пловдив - митрополитски храм „Св. вмчца. Марина", Ул. Др. Вълкович № 7; Варна - катедралния храм „Успение Богородично", пл. „Св. св. Кирил и Методий" № 1; Бургас - катедрален храм „Св. Кирил и Методий", Площад „Св. св. Кирил и Методий"; Русе - катедралния храм „Св. Троица", пл. "Св. Троица", № 9; Велико Търново - катедралния храм „Рождество Богородично", ул."Иван Вазов" № 25; Стара Загора - храм „Въведение Богородично", бул. „Патриарх Евтимий" № 106; Враца - Митрополитски храм „Свети Николай", пл. „Христо Ботев", центъра на Враца; Плевен - храм „Света Параскева", ул. „Св. Параскева" № 15.
Според организаторите на кампанията "Направи го за България", за по-малко от девет месеца, тя е постигнала забележителни резултати, като в нея са се включили повече от 1200 семейства с новородените си деца. Много от тях са на българи живеещи в чужбина, трети и четвърти деца в семейството, близнаци и дори тризнаци. Предвижда се тази богоугодна инициатива да не е еднократен акт, а да продължи и за в бъдеще с цел насърчаване на раждаемостта в страната ни, и приелите св. Кръщение деца на "Направи го за България" да навлязат в православната вяра и живот.