Съседите на Фандъкова излизат на протест
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Октомври 2017 11:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съседите на Фандъкова излизат на протест

/КРОСС/ Тази неделя (22 октомври) от 12:00 часа жителите на ж.к. Манастирски ливади-изток ще излязат на протест на кръстовището на ул. "Шарл Шампо" и ул. "Боянски водопад", под прозорците на съседката си - кмета Йорданка Фандъкова, за да изкажат недоволството си от неадекватните условия на живот в „елитния" квартал "Манастирски ливади".

Хората, живеещи в квартал, в който няма нито една построена в цялост улица, нито една детска градина, училище или обществена зелена площ, ще излязат на протест с искания за моментално започване на процедура за нов подробен устройствен план, поставящ ред в това кой, къде и как може да строи, регламентиращ адекватна широчина и форма на улиците и прилежащите им тротоари, както и моменталното намиране на терени, които да се отчуждят за изграждане на детски градини, средно училище, обществени зелени площи и паркинги, съобщават организаторите.

Сред другите искания на съседите на кмета са въвеждане на еднопосочно движение по улиците, обособяване на Зона 30 в квартала и спешни мерки по прекратяване на безразборното застрояване на всяка свободна площ, като от организаторите не изключват и възможността да изискат прекратяване на обслужването на всички частни инвестиционни намерения до разрешаване на проблемите.

Протестът ще бъде подкрепен и от неправителствената организация "Спаси София", която ще представи основните изводи от транспортното проучване, проведено в началото на годината съвместно със Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура".

"Кварталът може да се продава от брокерите като добре свързан и елитен, но в действителност е изолиран и недостъпен за всички, които не могат или не искат да шофират.", съобщават от организацията. "Проучването ни показа, че над 70% от шофьорите в квартала са принудени да шофират и биха ползвали градски транспорт, ако имаше такъв".

"Сваляме доверието си от кмета на район Триадица инж. Терзиев и главния му архитект - арх. Шишков, заради систематичния им провал да спазят поетите пред общността ни ангажименти. Ще настояваме да подадат незабавно оставки", съобщава инициативният комитет, сформиран от жителите на ж.к. Манастирски ливади-изток.

На протеста ще бъде поискано и отзоваването на всички общински съветници от комисията по архитектура и градоустройство. Комитетът призовава всички неправителствени организации, занимаващи се с проблемите на градската среда да подкрепят протеста и да застанат зад исканията на жителите на ж.к. Манастирски ливади.

"Кварталът ни бедства откакто е започнало изграждането му преди повече от 15 години и въпреки това досега повечето мерки остават само на думи", заявяват от Инициативния комитет и призовават прокуратурата да се самосезира за систематичните изкривявания и злоупотреби със застроителните разпоредби и градоустройствените регламенти.