Френска компания иска да преоборудва самолети у нас
Секция: ИКОНОМИКА
19 Октомври 2017 20:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Френска компания иска да преоборудва самолети у нас

/КРОСС/ Френска компания проучва България за преработването на пътнически в товарни самолети за карго услуги, става ясно от информация за срещата между на главния секретар на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Росица Апостолова и бизнес делегация от департамента Вал д'Оаза в парижкия регион.

В момента този тип превръщане на пътнически самолети в товарни се извършва единствено в САЩ, а компанията иска да започне да извършва такава дейност в Европа. За целта се търсят подходящи местни партньори в Югоизточна Европа, включително и в България.

Първоначално се планира да бъдат наети 150 инженери и техници за стартиране на проекта с цел конвертиране на около 15 самолета годишно. В САЩ се конвертират около 150 самолета годишно, като изпълняват поръчки от цял свят. Има недостиг на карго самолети и доста заявки са на изчакване, са посочили от компанията.

Росица Апостолова е изтъкнала, че България вече работят няколко чужди компании за ремонт на самолети и части. Освен това редица малки и средни предприятия могат да бъдат подизпълнители.

Френската делегация е имала срещна и с ръководството на Техническия университет в София, където се обучават и специалисти в областта на авиоиндустрията.