US дрон ликвидира главатаря на терористична групировка в Пакистан
Секция: СВЯТ
19 Октомври 2017 17:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
US дрон ликвидира главатаря на терористична групировка в Пакистан

/КРОСС/ Главатарят на пакистанската екстремистка групировка "Джамаат ул Ахрар", която е планирала някои от най-кръвопролитните самоубийствени нападения в Пакистан през последната година, е починал от раните си, получени при удар на американски безпилотен самолет в Афганистан, съобщи говорител на екстремистката групировка, цитиран от "Ройтерс".

"Нашият лидер Омар Халид Хорасани беше ранен в един от неотдавнашните удари с безпилотни самолети в Афганистан. Той беше ранен тежко и днес се превърна в мъченик", изтъкна говорителят.

Убийството се случва преди посещението на американския държавен секретар Рекс Тилърсън през следващата седмица в Пакистан и вероятно ще намали още напрежението между (често предпазливите) съюзниците, след като Ислабамабад от години иска от Вашингтон да удря екстремисти, които атакуват в Пакистан и след това се крият отатък границата в Афганистан.

Отцепническа групировка от пакистанските талибани, "Джамаат ул Ахрар" в миналото също е подкрепяла ДАЕШ ("Ислямска държава") и все повече се насочва към религиозни малцинства в Пакистан.

Групировката пое отговорност за атентатите на Великден в обществен парк през миналата година, при които загинаха 70 души, много от тях християни, в източния град Лахор.