Български и руски компании създават съвместни предприятия
Секция: ИКОНОМИКА
20 Октомври 2017 08:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Български и руски компании създават съвместни предприятия

/КРОСС/ Българо-руския инвестиционен форум даде импулс за развитие на търговията между двете страни

С близо 10% се е увеличил износът на български стоки за Русия през първата половина на 2017 г. За същия период стокообменът между България и Русия се е увеличил с 35 % и възлиза на 1,9 млрд. щ.д. Това каза зам.-министърът на икономиката Александър Маноллев на откриването на Българо-руския икомически фоум, който се организира в София от Българо-руската търговско промишлена палата. Според него форумът предоставя възможност за заздравяване на търговско-икономически отношения между двете страни и за създаване на контакти между бизнеса. Зам.-министър Манолев подчерта, че въпреки позитивните данни за нарастването на стокооборота на между България и Русия, потенциалът, който двете страни има е много по-голям.

На откриването на форума участваха още и посланикът на Русия в България Анатолий Макаров, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, председателят на Българо - руската търговско-промишлена палата Георги Минчев, председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и вицепрезидентът на Търговско- промишлената палата на Русия Владимир Падалко.

Първият ден от форума премина при изключително голям интерес от страна на бизнеса. В него участваха над 100 представители на български фирми. От руска страна 20 компании представиха продуктите, които предлагат в областта на машиностроенето за селското стопанство и леката промишленост. Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев представи инвестиционите възможности за бизнес в България. Подписани бяха и 9 споразумения и протоколи за сътрудничество между български и руски организации и компании. Едно от тях бе с Международната банка за икономическо сътрудничество, която предлага преференциални условия за техните клиенти и осъществява търговско финансиране на руски и съвместни предприятия.

На форума стана ясно, че е постигато съгласие подобни форуми за инвестиционните възможости за бизнес между България и Русия да се организира на всеки 6 месеца. Това съобщи вицепрезидентът на Търговско промишлената палата на Русия Владимир Падалко. Според него по този начин ще се даде възможност на по-голяма част от бизнеса и от двете страни да представи своя потенциал.

Форумът продължава на 20 октомври 2017 г., в сградата на БТПП на ул. Искър 9 в София, с представянето на промените в Новия митнически кодекс на Евразийския икономически съюз.