Чехия си избира депутати
Секция: ПОЛИТИКА
20 Октомври 2017 08:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Чехия си избира депутати

/КРОСС/ Чехите избират депутати днес и утре на избори, на които се очаква най-голяма подкрепа да получи популисткото движение АНО на милиардера Андрей Бабиш, съобщи Ройтерс.

Страната се радва на бърз икономически растеж, балансиран бюджет и ниска безработица, но въпреки това социолозите прогнозират, че опозиционното движение ще получи около 25% подкрепа. Такъв резултат вероятно ще доведе до съставянето на коалиция с управляващите сега социалдемократи на премиера Бохуслав Соботка и центристите християндемократи.

Бабиш е сравняван с американския президент Доналд Тръмп заради антисистемните си послания и с бившия италиански лидер Силвио Берлускони заради притежаваните от него медии. Известен е с агресивния си стил на преговаряне и скептичните си възгледи за евроинтеграцията.

Миграцията беше ключова тема в предизборната кампания, въпреки почти пълната липса на мигранти и бежанци в страната. Чешката република до момента е приела само 12 бежанци, макар че ЕС иска от нея да приеме 1600 съгласно квотната система за разселване.