Учени спасяват 200-годишно ябълково дърво в Англия
Секция: Наука
20 Октомври 2017 08:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени спасяват 200-годишно ябълково дърво в Англия

/КРОСС/ Първото ябълково дърво от сорта Брамли във Великобритания, посадено преди повече от 200 години, е застрашено от гъби. Университетът в Нотингам е подел кампания за спасяването му, предава АФП.

През 1900 г. родоначалникът на всички ябълкови дървета от сорта Брамли бил връхлетян от буря, но оцелял. Сега обаче е атакуван от обикновени пънчушки и университетът Нотингам Трент възнамерява да купи терена, където дървото е посадено, за да продължи максимално живота му.

"Брамли е предпочитаният сорт ябълки за печене в страната", заяви експертът Робърт Мортимър от университета. "Първото ябълково дърво от сорта Брамли е с толкова голямо културно значение за Англия, че искаме да изиграем роля за спасяването му", допълва той.

Ябълки от сорта Брамли са използвани за десерти и ябълкови пайове от 19-и век, след като първото дърво от въпросния сорт било посадено между 1809 г. и 1815 г. от момиченцето Мери Ан Брейлсфорд. 40 години по-късно новият собственик на овощната градина Матю Брамли разрешил на градинаря си да направи ашладисване, при условие че даде на дърветата неговото име.