Инж. Симеон Славчев: Водата е национална сигурност, трябва ли да е в ръцете на концесионери
Секция: ПОЛИТИКА
20 Октомври 2017 10:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Инж. Симеон Славчев: Водата е национална сигурност, трябва ли да е в ръцете на концесионери

/КРОСС/ "Измина почти една година, откакто КЕВР направи проверка в "Софийска вода" по искане на Столична община, но и до ден днешен комисията не е представила резултатите". Това заяви пред телевизия BIT общинският съветник и съпредседател на "Политическа група 5" инж. Симеон Славчев, който е и зам.-председател на постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в СОС.

"През 2016 Столична община поиска от КЕВР да направи проверка в Софийска вода за фактурираните количества вода, услугите, регистрираните аварии, справка на договори с изпълнители и подизпълнители, както и справка на всички направени разходи. До момента такава информация в Столична община не е постъпила. Данните от проверката трябваше да покажат дали повишаването на цената на водата в София с 18% е обосновано. В тази връзка продължавам да твърдя, че повишаването на цената на водата е икономически необосновано, след като липсват данните от проверката в Софийска вода", допълни инж. Славчев.

Проблемът с цената на водата и загубите по трасето е много комплексен и затова трябва да се помисли и за промяна в Закона за енергетиката, където са разписани правомощията на държавния регулатор, защото КЕВР и концесионерът Софийска вода си прехвърлят топката и всички ние като граждани плащаме за това, заяви инж. Славчев.

"Водата е не само национално богатство, а и национална сигурност и трябва да се помисли дали трябва да е в ръцете на концесионери", заяви инж. Симеон Славчев.