Обама и Буш остро, но индиректно разкритикуваха Тръмп
Секция: СВЯТ
20 Октомври 2017 11:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обама и Буш остро, но индиректно разкритикуваха Тръмп

/КРОСС/ Бившите американски президенти Барак Обама и Джордж У. Буш изразиха безпокойство относно настоящия политически климат в САЩ, като коментарите им се разглеждат като прикрит укор срещу управлнието на настоящия президент Доналд Тръмп.

Обама призова американците да отхвърлят политиката на "разделение" и "страх", докато Буш разкритикува "грубиянщината и предразсъдъците" в обществения живот.

Двамата са говорили отделно един от друг, като и двамата не са споменали в прав текст името на Тръмп, уточнява БиБиСи.

Тръмп, който многократно е критикувал двамата си предшественици, все още не е коментирал думите им.

Бившите американски президенти традиционно избягват да коментират публично своите наследници на поста.

Говорейки по време на предизборно събитие на демократите в Нюарк, щата Ню Джърси, Обама подчертал, че американците трябва да "изпратят послание до света, че ние отхвърляме политиката на разделението, ние отхвърляме политиката на страха".

Той добави: "Това, което не можем да имаме, е същата стара политика на разделението, която сме виждали толкова много пъти преди. Част от политиката, която виждаме сега, смятахме, че е останала в миналото. Тези хора се връщат 50 години назад. Намираме се в 21 век, не в 19-и. Стига!"

Той засегна подобни теми по време на друго събитие по-късно в Ричмънд, щата Вирджиния, изтъквайки: "Имаме хора, които умишлено се опитват да разгневят хората, да демонизират хора, които имат различни идеи, да постигат краткосрочно тактическо предимство, разгневявайки хората."

Говорейки само часове по-рано в Ню Йорк, Буш от своя страна коментира: "Фанатизмът изглежда окуражен. Нашата политика изглежда по-уязвима на теориите на конспирацията и откровените измислици. Налице са известни признаци, че интензитетът на подкрепата спрямо демокрацията намаля - особено сред младите."

Американците, подчерта той, "видяха нашето говорене, деградирало до неочаквана жестокост".

Преди избирането му през миналата година Тръмп беше изключително критичен както към Обама, така и към Буш, определяйки всеки от тях в един момент или друг като "може би най-лошия президент в историята" на САЩ.