Шотландия пусна плаваща вятърна електроцентрала
Секция: Технологии
20 Октомври 2017 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шотландия пусна плаваща вятърна електроцентрала

/КРОСС/ По крайбрежието на Шотландия заработи първата в света плаваща вятърна електроцентрала. Енергията от нея вече постъпва в електрическата мрежа на страната, предаде Statoil.

Масивът Hywind Scotland се състои от пет турбини със сумарна мощност 30 мегавата, експлоатирани от компаниите Statoil и Masdar. Разположена на 25 км от брега в района на гр. Питърхед, централата може да обезпечи с енергия 20 000 домакинства.

Плаващите вятърни кули са високи по 253 метра, като почти една трета от тях, или 78 метра, са скрити по водата. Диаметърът на ротора е 154 метра. Структурата се поддържа от множество котви и тежки вериги.

Кулите са проектирани за монтиране в участъци с дълбочина до 800 метра. С тяхна помощ могат да се използват въздушните потоци, недостъпни за обикновените вятърни електростанции, разположени на сушата. Според специалистите, до 80% от вятърните ресурси на морето се падат на участъци с дълбочина над 60 метра.

В бъдеще компаниите Statoil и Masdar планират да добавят към плаващата вятърна електростанция батерия Batwind с капацитет 1 мегаватчаса, с цел да се регулира неравномерното генериране на ток.