Русия: САЩ признаха, че терористите от "Ал Нусра" използват химически оръжия
Секция: Русия
20 Октомври 2017 13:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия: САЩ признаха, че терористите от "Ал Нусра" използват химически оръжия

/КРОСС/ Военното министерство на Русия обяви, че Държавният департамент на САЩ най-накрая е признал, че терористичната групировка Фронт "Ал Нусра", която контролира сирийската провинция Идлиб чрез наскоро създадената групировка "Тахрил ал Шам", като все още се смята за подразделение на "Ал Кайда" в Сирия, макар че те самите твърдят, че са скъсали връзките си с нея, "не само има, но и използва химически оръжия срещу цивилни", предава news.bg.

Терористичната групировка Тахрир ал Шам, свързана с Фронт "Ал Нусра", която използва леки и тежки оръжия, самоделни взривни устройства и химически оръжия, действа в тази провинция (Идлиб). Това е първото официално признание от Държавния департамент на САЩ не просто за наличието, но, подчертавам, използването на химически оръжия от терористите от Фронт Ал Нусра в тази част на Сирия, за да извършват терористична атаки, за които ние многократно предупреждавахме", коментира говорителят на руското военно министерство ген.-майор Игор Конашенков.

Конашенков също така припомни, че в провинция Идлиб "е известен само един случай на използване на химически оръжия - в Хан Шейхун".

"Въпреки това САЩ обвиниха правителствените войски за извършването на тази химическа атака. А онези, които всъщност я организираха, те наричат "умерена опозиция", подчерта Конашенков.

Той изтъкна още, че "що се отнася до предполагаемата бомбардировка на руските военновъздушни сили в град Идлиб, Държавният департамент тук греши и американските граждани няма от какво да се страхуват. Руската авиация в Сирия не удря населени места, за разлика от САЩ и коалицията".

На 4 април сирийската опозиция съобщи, че над 80 души са загинали при атака с химически оръжия в град Хан Шейхун в провинция Идлиб, а 200 са били ранени. Те обвиниха сирийските правителствени войски за извършването на това нападение, които в отговор категорично отхвърлиха обвиненията и обвиниха екстремистите.