Лидерите от ЕС дадоха „зелена светлина” за търговски преговори с Лондон
Секция: ПОЛИТИКА
20 Октомври 2017 14:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лидерите от ЕС дадоха „зелена светлина” за търговски преговори с Лондон

/КРОСС/ Лидерите на Европейския съюз дават „зелена светлина" за подготовката за търговски преговори с Лондон. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск по време на срещата на върха в Брюксел.

Веднага след това той написа в Twitter, че ще започне подготовка на втората фаза от преговорите от Brexit.

В четвъртък и петък ръководителите на страните членки обсъждат дали в преговорите досега е постигнат напредък, който позволява започването на разговори за търговска сделка след развода между Лондон и Брюксел, съобщава БГНЕС.

По време на първия етап двете страни се опитваха да се договорят по три въпроса: за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, за правата на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания и за тези на британците, живеещи в държави от Общността, както и за размера на сумата, която Лондон трябва да плати за напускането на ЕС.

Официалните преговори за условията по Brexit започнаха на 19 юни в белгийската столица, почти една година след референдума в Обединеното кралство. Те трябва да продължат до ноември 2018 г., след което страните ще разполагат с половин година за ратификация на постигнатите споразумения в националните парламенти.