Южна България е фокус на проект на БНТ, финансиран от Европейския парламент
Секция: КУЛТУРА
20 Октомври 2017 15:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Южна България е фокус на проект на БНТ, финансиран от Европейския парламент

/КРОСС/ Екипът на БНТ представи пет нови продукции, които се реализират с подкрепата на Европейския парламент.

До средата на 2018 г. зрителите ще имат възможността да видят документалната поредица „Българското пътуване в Европа", която ще представи някои от основните предизвикателства пред общността през погледа на младите хора. В рамките на проекта започна работата и по общественото телевизионно риалити „Обещанието", в което участие ще вземат български евродепутати. Атрактивна възможност за пряко участие в продукциите предоставя и специализираната интернет базирана платформа на проекта(www.ep202five.bnt.bg).

В рамките на проекта ще стартира и пътуваща информационна кампания на БНТ2 за работата и приоритетите на Европейския парламент. Специалното мобилно студио ще посети градове и малки населени места в регионите на Благоевград и Пловдив. Продукцията се реализира от екипи на регионалните телевизионни центрове в двата града.

Репортерите на БНТ2 ще предоставят възможност на жителите на областите Пловдив, Хасково, Стара Загора и Смолян да се запознаят с интересни видеоматериали, информиращи за за структурата, организацията и работата на Европейския парламент, ще разговарят с хората за конкретни политики, пряко свързани с България. „Подвижното студио на БНТ2" е възможност всеки гражданин да изрази мнението си за ползите и проблемите от 10-годишното членство на страната ни в ЕС и да сподели очакванията си за предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС. Телевизионният формат ще предостави възможност да бъдат зададени конкретни въпроси към българските евродепутати, свързани с работата на парламента, с бъдещето на Европа след БРЕКЗИТ, за перспективите и възможностите за развитие на регионите.

На 23 април „Пътуващото студио на БНТ 2" ще започне обиколката си от село Мандрица, известно като единственото „албанско" село в България. Неговите 70-тина жители споделят както проблемите на българите, така и очакванията за приемане в ЕС на своите предци от Албания. В Тополовград, във фокуса на внимание ще бъдат и местните проблеми, свързани с достъпа до култура на хората, които живеят в малките населени места. Жителите на Стара Загора, на село Хрищени, на Павел Баня и Казанлък също ще имат възможност да споделят какво очакват от бъдещето си в Обединена Европа. Маршрутът на „Пътуващото студио с БНТ2" включва Хисаря, село Свежен, Чепеларе и село Орехово. Последната спирка от обиколката на информационната кампания в региона на Пловдив ще бъде на 29 април в Смолян.

Жителите на различни населени места ще могат да се запознаят с интересни видеоматериали, информиращи за за структурата, организацията и работата на Европейския парламент. „Пътуващото студио на БНТ2" е възможност всеки гражданин да зададе конкретни въпроси към българските евродепутати.

За интересните срещи в пътуващото студио зрителите ще имат възможност да научават от репортажи в информационните емисии на обществената телевизия и в сутрешния блок „Добро утро с БНТ2". На страницата на телевизията във Фейсбук репортерите ще публикуват снимки и информация от населените места, които посещават.

Пловдив ще бъде домакин и на регионална телевизионна дискусия, която ще събере парламентаристи, представители на бизнеса, местните институции, неправителствени организации, преподаватели и студенти. По време на дискусиите публиката ще има възможност да задава своите въпроси към поканените експерти, ще бъдат включени и въпроси, зададени през Интернет.

Продуцент на двата формата, реализирани в рамките на проекта, от страна на БНТ - Пловдив е Камен Коларов, който представи подготовката на екипа и маршрута на пътуващото студио на официалната пресконференция, проведена във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св.Климент Охридски" в присъствието на на заместник-министъра в Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Моника Панайотова и ръководителя на Информационното бюро на Европейския парламент в България Теодор Стойчев.

Проектът ЕП 202ПЕТ, който БНТ изпълнява с финансовата подкрепа на Европейския парламент, е базиран на Бялата книга за бъдещето на Европа (1 март 2017 г.) и очертаните пет сценария за развитието на Съюза до 2025 г. Телевизионните продукции, създадени в рамките на проекта ЕП 202ПЕТ, ще бъдат излъчени в периода на Българското председателство, и ще запознаят аудиторията с взаимната обвързаност на европейските институции в процеса по вземане на решения за бъдещето на Съюза.

Подробна информация за проекта можете да следите в интернет - www.ep202five.bnt.bg