Погледнeте нагоре! Падат останките на Халеевата комета (видео)
Секция: ЛЮБОПИТНО
20 Октомври 2017 19:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Погледнeте нагоре! Падат останките на Халеевата комета (видео)

/КРОСС/ Ако имате късмет за ясно безоблачно нощно небе, далеч от светлините на градовете, и погледнете към небето от тази нощ до 7 ноември, може би ще успеете да видите потока метеори от останките на Халеевата комета. Тази ледена топка поражда няколко метеорни потоци, но този конкретно - Орионидите - е най-богатият.

Пикът на 21 октомври ще даде възможност да видите между 10-25 падащи звезди на час, всяка със скорост от около 67 км/сек., съобщава EarthSky, цитиран от НаукаOFFNews.

Най-доброто време за наблюдение ще бъде точно преди зазоряване в този конкретен ден, когато няма да има лунна светлина, която да пречи на шоуто.

Орионидите, както подсказва и името им, се появяват от съзвездието Орион - това място се нарича "радиант" на метеорния поток. Мястото, което "излъчва" метеорите се намира лесно - в близост до Бетелгейзе, оранжево-червеният свръхгигант, втората по яркост звезда в съзвездието и една от най-големите и най-блестящи звезди, видими с невъоръжено око.

Но всъщност не е нужно да търсите съзвездието, за да видите метеори. Те ще се изсипват на Земята от всички посоки, така че ще трябва само да погледнете нагоре.

Просто отидете на открито поле с малко светлинно замърсяване и се наслаждавайте на спектакъла.

video:https://www.youtube.com/watch?v=4eamoBJflY0