Въглероден диоксид на Марс може да се превърне в кислород
Секция: Наука
21 Октомври 2017 10:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Въглероден диоксид на Марс може да се превърне в кислород

/КРОСС/ Атмосферата на Червената планета е съставена почти изцяло от въглероден диоксид, който е само минимална част от земната атмосфера, която дишаме. Когато въглеродният диоксид достигне до една четвърт от въздуха, който дишаме, това предизвиква смърт за хората. На Марс този газ представлява 95% от атмосферата.

Учените обаче казват, че наличието на толкова много въглероден диоксид на Марс може да се окаже и много полезно, ако се намери начин този газ да се превърне в кислород. Това би спестило пренасянето на кислород от Земята при полет до Марс, което значително ще намали разходите за осъществяването му.

Според публикация в списание Plasma Source Science and Technology, високото съдържание на въглероден диоксид в атмосферата на Марс дава голям шанс да се създаде въздух, годен за дишане от астронавтите. Васко Гера, физик от университета в Лисабон, Португалия, прави опит с използването на плазма, чрез която разбива въглеродния диоксид. Идеята му първоначално не е била свързана с бъдещ полет до Марс, а по-скоро с възможност да се изчисти земната атмосфера и да се спре промяната на климата.

След това обаче учените разбрали, че богатата на въглероден диоксид марсианска атмосфера и по-ниската температура на Червената планета, създават условия благоприятстващи появата на повече вибрации между молекулите и по-бавна скорост на реакцията. Това прави процеса много по-ефективен, отколкото при земни условия.

Идеята на експеримента е да се превърнат две молекули от въглеродният диоксид ( СО2 х 2) в две молекули въглероден оксид (СО х 2) и една молекула кислород (О2). Какво да се прави с въглеродният оксид, обаче? Има решение и за него - според учените, той може да се използва за ракетно гориво.

Разбира се, засега всичко това е само една идея, която не е потвърдена с опити на Земята, още по-малко на Марс. Но ако всичко това проработи, определено на пребиваващите хора на Червената планета ще им бъде по-лесно.