Мадрид заседава за налагане на пряко управление на Каталуния
Секция: СВЯТ
21 Октомври 2017 13:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мадрид заседава за налагане на пряко управление на Каталуния

/КРОСС/ Испанското правителство заседава и се готви да наложи пряко управление на Каталуния, да попречи на автономния регион да се отцепи от Испания, съобщава "Ройтерс".

За пръв път от четирите десетилетия демокрация в Испания, Мадрид се позовава на конституционното право да поеме контрола над даден регион и да го управлява директно.

Поддръжниците на независимостта се обявяват за митинг в каталунската столица Барселона в събота следобед.

Директното управление може да е временно и да варира от освобождаване на регионалното правителство до по-мек подход за отстраняване на ръководители на отделни служби. Точните мерки трябва да бъдат договорени и гласувани в Горната камара на Испания, Сената и Рахой иска възможно най-широк консенсус.

Рахой получи подкрепата на испанският крал Фелипе VI, който заяви на публична церемония, че "Каталуния е и ще остане основна част" на Испания.

"Испания е изправена пред неприемлив опит за разделяне на националната ѝ територия, този опит ще се разреши чрез законните демократични институции", коментира кралят.

Натискът за независимост доведе до най-тежката политическа криза в Испания след неуспешния военен преврат от 1981 г. Този натиск води до силна опозиция в останалата част на Испания, опозиция и разделение и в самата Каталуния.