Ангажираността на семейството е първа стъпка при преодоляването на агресията при децата
Секция: ПОЛИТИКА
22 Октомври 2017 15:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ангажираността на семейството е първа стъпка при преодоляването на агресията при децата

/КРОСС/ Теодора Халачева: Наложително е изцяло ново законодателство в частта Детско и младежко правосъдие, тъй като това, по което се работи днес е от 1958 година и няма как ефективно детско правосъдие у нас да се осъществява на базата на този закон.

Къде е първият сблъсък на детето с агресията и насилието, какви са мерките, които институциите могат да вземат за превенцията им над и сред децата, как да се помогне, бяха само част от въпросите, които обсъдиха на Кръгла маса „Ние, родителите", провела се в Първомай представители на законодателната и изпълнителната власт, учители и директори на училища, членове на ученически съвети и родители. По време на дискусията, организирана от Обединението на жените социалистки област Пловдив добри практики представиха Мария Вълканова, зам-кмет на община Асеновград и Мария Мустакова- координатор проект „Иновации" в ОУ "Пенчо Славейков" гр. Пловдив. Законодателните промени присъстващите обсъдиха с народния представител Теодора Халачева, член на Парламентарната комисия за младежта.

„Свидетели сме на отглеждане и възпитание на деца чрез социалните мрежи, общуването родител - дете става жертва на задълбочаващи се икономически проблеми, на първо място специалистите поставят трудностите на семействата от гледна точка на работа и финанси. Все повече деца се отглеждат от своите баби и дядовци, тъй като родителите им са извън страната. Темата за агресията не е само в училище и това показва всяка новинарска емисия. В над 60 % от информационния поток се говори за насилие - бити лекари, бити учители, войната по пътищата. Насилието придобива публичност и се смята за еталон на поведение." сподели Александра Берданкова, областен координатор на ОЖС Пловдив.

„С редица дейности, като организиране на съвместни срещи с училищните комисии, работа с родителите, издаване на „Помагало за родители", организиране на многобройни прояви и реализирането на инициативи като „Графити стрйит батъл", конкурси за добротворчество, „Лудотека", Детска полицейска академия и много други, работим за превенцията и се надяваме нашият опит да бъде полезен." , така Мария Вълканова, зам-кмет на община Асеновград представи дейността на Община Асеновгра и МКБППМН, които вече пета година провеждат Национална научно- практическа конференция, чиято цел е дебатирането и обмяната на опит между институции и организиции, чиито основен приоритет е превенцията.

„Развиването на умения, свързани с взаимопомощта, работата в екип и изразяването на собствено мнение, същевременно установяване на правила, които да помагат за една по-позитивна и по-добронамерена среда в класната стая са сред целите на проекта „Иновации в организацията на часа". След провеждане на анкета сред децата, която показа, че те имат нужда от намаляване на агресията наблегнахме на различен подход, работейки и в творческите работилници.", презентира Мария Мустакова работата в ОУ „Пенчо Славейков" гр. Пловдив, в което се обучават 1 300 деца, предимно от ромския етнос.

В хода на обсъжданията на добрите практики се оформиха и редица трудности, които срещат работещите. Според Димитрия Костова, психолог в ЦОП-Първомай ангажираността на семейството е първа стъпка и институциите дължат много на семействата с деца със специални потребности. Според нея родителят трябва да няма право да откаже помощ още при първите проявления на агресивно поведение от страна на детето, а участието на детски невролози и психолози в такива случаи е наложително. Работата на социалните служби е тежка, отговорна, но за да са по-ефективни действията ни трябва да бъдат подпомагани повече от държавата, коментираха присъстващите, които споделиха своя опит при действия в семейства в риск.

С предложения за законови промени и парламентарни питания по задаваните въпроси се ангажира Теодора Халачева. Народният представител от БСП за България сподели за свое питане към вицепремиера Симеонов относно споразумение, което да защити правата на децата в медиите и разказа, че в дейността си настоява за промени, които да гарантират компетентна и адекватна грижа за децата, за недопускане на неквалифициран персонал в центровете за настаняване от семеен тип, за защита на децата ни в киберпространството. Според нея е наложително изцяло ново законодателство в частта Детско и младежко правосъдие, тъй като това, по което се работи днес е от 1958 година и няма как ефективно детско правосъдие да се осъществява на базата на този закон. Въпросът за забрана на употребата на наргилета, актуален в последно време, както и да се направят законови поправки, които да ограничат продажбата на алкохол и цигари в радиус до 150 метра от учебни заведения ще бъдат поставени от Теодора Халачева на заседание на парламентарната комисия по младежта и спорта.

„Темата за насилието и агресията не е затворена и дискусиите по нея ще продължат пред месец ноември, когато ще стартира проектът на обединението на жените социалистки в област Пловдив под надслов „Чуй ме! Виж ме"!. В проекта се иницират активности против насилието над деца и по полов признак, а реализицията му ще е на територията на девет общини в област Пловдив", каза в заключение Александра Берданкова, областен координатор на ОЖС Пловдив.