Кипърският президент Никос Анастасиадис е на посещение в Москва
Секция: Русия
23 Октомври 2017 09:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кипърският президент Никос Анастасиадис е на посещение в Москва

/КРОСС/ Увеличаване на руските инвестиции в Кипър и политическа подкрепа от Русия за решаването на Кипърския въпрос са във фокуса на започналото днес двудневно официално посешение на президента на Кипър Никос Анастасиадис в Москва.

Традиционно добрите икономически и политически отношения между Кипър и Русия и тяхното засилване, последните събития в преговорния процес по Кипърския въпрос, регионални и международни въпроси ще бъдат обсъдени в срещите на президента Никос Анастасиадис с руския премиер Дмитрий Медведев днес и президента на Русия Владимир Путин утре. Очаква се важна тема да бъдат и отношенията между Русия и Европейския съюз, в които Кипър може да играе ролята на посредник, предава БНР.

Президентът Анастасиадис се стреми да стимулира още по-активното навлизане на руските инвестиции в Кипър, за което ще бъдат подписани 5 споразумения за икономическо сътрудничество между двете страни. По време на бизнесвечеря днес той ще увери водещите руски бизнесмени, че могат да разчитат на Кипър като надежден партньор. Сътрудничеството е взаимоизгодно, тъй като Русия и нейната икономика действат като катализатор за растежа на кипърската икономика, докато Кипър осигурява портал за Русия към Европа.

За Кипър е много важно, че Русия като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН напълно подкрепя позицията му относно постигането на справедливо и трайно решение по Кипърския въпрос. Според кипърски политически анализатори в разговорите си в Москва Анастасиадис ще изрази притесненията и безпокойството на страната си от сделката за продажба от Русия на Турция на зенитно-ракетни комплекси С-400.

Визитата се коментира и като търсене от страна на Никос Анастасиадис на подкрепа в изборите за президент, които ще се проведат на 28 януари и в които той ще се бори за втори мандат.