Ремонтираха църквата в Брежани, ликът на свети Димитър се яви на северната й стена
Секция: Православие
23 Октомври 2017 10:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ремонтираха църквата в Брежани, ликът на свети Димитър се яви на северната й стена

/КРОСС/ Една от най-старите действащи църкви в Югозападна България е в усилена подготовка за своята 170-годишнина на 26 октомври, предава "Дарик". Църковното настоятелство, кметство Брежани и сдружение „Хора и традиции" начертаха обща програма като най-важното беше да се заздрави храмът, защото една от стените потъваше и църковната сграда започна да се пропуква.

Дирекцията по вероизповедания към МС, с изключителното съдействие на кмета на община Симитли, откликна на молбата на трите организации и се започнаха оздравителни и ремонтни дейности. Под ръководството на кмета на селото Благой Стефанов се поправи покривът и започнаха строителните дейности в храма вътре и извън него. Много хора, фирми и организации откликнаха на молбата да помогнат за укрепване на църквата, която според експерти църквата е много ценна и красива.

Стенописите в олтара са от първата задруга на зографите от Банско. Тук са творили зографите Михалко Йованов Голев, Велян Огнев приблизително през 1860 г. Има и стенопис, който вероятно е от зографите от Берово. Изключително естетични са иконите, които са създадени от майсторите, изографисали и храм „св. Александър Невски". Два пъти опожарявана и два пъти оживявала, църквата „Св. Димитър" години наред носи надежда и вяра на хората.

Венелина Лазарова е ландшафтен архитект от Брежани и проектира уникална градина в двора на храма като подарява своя проект, а нейните работници даряват също своя труд в полза на храма.

Строителите са от Брежани и работят здраво, за да успеят да приключат за кулминацията на 26 октомври, когато тържествената литургия ще се води от Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим със специалното участие на хор „Йоан Кукузел".

И на една от северните стени се явиха очертанията на покровителя на Брежани - свети Димитър. Стенописът е от Втория период на храма - след 1920 г. Тепърва експерти ще го изследват, но за миряните и вярващите е знак, че храмът е жив и благославя всички за добрите дела.