Между 25 и 45 дела за лекарски грешки се завеждат годишно
Секция: Здраве
23 Октомври 2017 10:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Между 25 и 45 дела за лекарски грешки се завеждат годишно

/КРОСС/ Над 2 200 000 е броят на хоспитализациите в болница всяка година. На този фон делата за лекарски грешки варират между 25 и 45 годишно. Жалбите до медицински одит са между 500-700 на година, каза по БНТ адвокат Мария Шаркова, която е направила изследване на съдебната практика по медицински дела от последните 10 години.

Шаркова коментира, че в България все още няма регистър на нежеланите събития в лечебните заведения и няма как да се съпостави броят на жалбите с общия брой на нежеланите събития, които ежегодно се осъществяват в лечебните заведения. Постепенно се увеличава броят на заведените дела през последните 5 години, което вероятно се дължи на по-добра информираност у пациентите, както и на повечето пациентски организации.

По думите й най-често пациентите водят дела заради твърдения за некачествени посоперативни грижи, неправилна диагноза или неправилно лечение. Много по-рядко дела се водят заради отказ от лечение или ненужно извършена манипулация.

Тя акцентира върху делът от 35% от делата, които се завеждат заради „лоша комуникация". Сред рискови специалности са хирургията, акушеро-гинекологията, денталната грижа. От 240 разгледани дела за период от 10 години, 18% от тях са все още висящи. Всяко трето заведено дело от пациент е уважено в съда, показва изследването на адв. Шаркова.