Daimler тества самоуправляеми снегорини
Секция: Технологии
23 Октомври 2017 12:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Daimler тества самоуправляеми снегорини

/КРОСС/ Немският концерн Daimler AG работи по нов проект за автономни превозни средства. Става въпрос не за пътнически автомобили, а за специализирана тежка техника, в частност - самоуправляеми снегорини за летищата.

Идеята на Daimler AG е да замени напълно рутинното почистване на пистите от сняг и лед с роботизирани машини. Така ще бъдат намалени разходите и същевременно ще се повиши ефективността, поради липсата на човешки фактор.

Автонономните снегорини разчитат на платформа Remote Truck Interface (RTI), която позволява отдалечено управление на машините. Снегорините са способни да работят в групи, като всеки от тях би могъл да бъде водещ или подчинен.

Снегорините са проектирани на базата на машини Mercedes-Benz Arocs и оборудвани с всичко необходимо за почистване на летищата. В момента Daimler тества група от четири машини, но теоретично броят им може да достигне 14 в група.

Тестващата платформа използва технология DGPS, която се явява GPS система с повишена точност. Всички машини могат да обменят данни едни с други, като освен това на всеки десет секунди извършват пълен обмен на данни с центъра за управление.

Daimler тества и товарни автомобили със система за автоматично управление. Очаква се в бъдеще подобна самоуправляема техника да се появи по пътищата за общо ползване.