Рори Стюарт: Справянето с британските терористи в ИДИЛ изисква убиването им
Секция: СВЯТ
23 Октомври 2017 12:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рори Стюарт: Справянето с британските терористи в ИДИЛ изисква убиването им

/КРОСС/ "Eдинственият начин" за справяне с британските бойци на ДАЕШ ("Ислямска държава") в Сирия е "в почти всеки случай" да ги убием. Това обяви британският министър за международното развитие Рори Стюарт, цитиран от британските медии.

По думите на Стюарт, отдалите се на ДАЕШ вярвали в "доктрина, която сее изключителна омраза" и са се отказали от каквато и да е вярност към Великобритания.

Те могат да очакват да бъдат убити заради "сериозната опасност", която представляват за сигурността на Обединеното кралство, подчерта министърът.

Правителството изтъкна, че коментарите на Стюарт били в съответствие с позицията на Великобритания.

Стюарт направи изказванията си, след като Брет Макгърк, който е най-високопоставеният представител на САЩ в международната коалиция, сражаваща се с ДАЕШ, заяви, че неговата задача е да гарантира, че всеки чуждестранен боец в Сирия умира там.

Запитан за коментарите, Стюарт, който е бивш дипломат, заяви, че те били "много трудни морални проблеми".

"Те са абсолютно отдадени, като членове на ДАЕШ, на създаването на халифат. Те вярват в изключително човеконенавистна доктрина, която включва самоубийство, избиване на другите и опит за използване на насилие и жестокост, за да се създаде държава от 8 век, или от 7 век. Затова се опасявам, че трябва да бъдем сериозни относно обстоятелството, че тези хора са сериозна опасност за нас, и за съжаление, единственият начин да се справим с тях ще бъде, в почти всеки случай, да ги убием", изтъкна министърът.

Говорител на правителството заяви, че коментарите на Стюарт били в съответствие с позицията, изложена от военния министър Майкъл Фалън по-рано този месец.

Наскоро беше съобщено, че британската джихадистка Сали-Ан Джоунс, известна като "бялата вдовица", е била убита при удар на американски дрон в Сирия през юни.

По-рано този месец шефът на Ми-5 разкри, че повече от 130 британци, които са пътували до Ирак и Сирия, за да се бият за ДАЕШ, са били убити.