Популяризират България като дестинация за кулинарен и винен туризъм
Секция: Туризъм
23 Октомври 2017 15:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Популяризират България като дестинация за кулинарен и винен туризъм

/КРОСС/ България стартира кампания за популяризиране на винения и кулинарния туризъм. Проектът е съвместно с Министерството на туризма и Министерството на земеделието. Целта е утвърждаване на България като дестинация за четири сезона.

Проектът включва разработване и популяризиране на 12 нови туристически дестинации за винен и кулинарен туризъм в България.

Те ще показват уникалните места в страната с харaктeрните вина и храни за всеки регион - от Банската капама до сладкото от рози в Казанлъшкия край.

Идеята за проекта „Сподели България" се базира на опита с културно-историческите дестинации. Така министерствата на туризма и на земеделието, храните и горите стартирали настоящата инициатива преди два месеца, като целта е 12-те примерни дестинации да бъдат надградени, каза ресорният министър Николина Ангелкова.

Това ще се случи в рамките на обсъждане, което се очаква да бъде финализирано до средата на 2018 година.

"Целта е по този начин да привлечем вниманието към вътрешността на страната. Знаете, че основно туризмът се концентрира по Черноморието и делът на морския туризъм е 70 на сто. Зимният туризъм набира сила. За нас е важно да насочим вниманието към това да представим България като дестинация за четири сезона", каза Ангелкова.

Проектът обединява усилията на 50 общини, обясни министърът на земеделието Румен Порожанов. Важно е местните общности да имат своята активност, подчерта той. Ако трябва, ще направим срещи регион по регион, за да може да се комуникира, допълни министърът.

За първите 8 месеца на годината страната ни отчита 6,5 млн. чуждестранни туристи, като ръстът спрямо същия период на миналата година е близо 8%.