Австрия пред ново правителство
Секция: СВЯТ
23 Октомври 2017 20:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Австрия пред ново правителство

/КРОСС/ Победителят на президентските избори в Австрия Себастиан Курц запозна президента Александър Ван дер Белен с резултатите от сондажните си разговори с всички партии, които ще бъдат представени в новия парламент. След едночасовия разговор ръководителят на Австрийската народна партия съобщи, че все още не може да назове името на предпочитания партиен партньор, тъй като е необходимо да проведе още няколко разговора.

Намерението на Курц е да започне преговорите още тази седмица с цел до края на годината да бъде съставено новото австрийско правителство, но вероятно това няма да се случи. Основната задача по думите му пред медиите е да бъде съставено стабилно правителство, за да бъдат извършени необходимите реформи.

По всеобщо мнение коалиционни разговори с Австрийската социалдемократическа партия няма да се състоят. Кристиан Керн, федерален канцлер и ръководител на партията, прогнозира правителство на християндемократи и националисти. След сондажните разговори с Курц снощи той заяви, че партията се готви да мине в опозиция. След заседание на партийното ръководство за начертаване на новата партийна стратегия Керн отново потвърди становището на партията да мине в опозиция.

В тази своя роля, посочи канцлерът, "социалдемократическата политика трябва да очертае по-ясни контури." Той обяви намерението си за непримирима борба срещу десния популизъм. Като особено големи различия, които правят невъзможна коалицията с Народната партия, Керн посочи данъчната, социалната и екополитиката. Изявленията на провинциалните партийни лидери са в подкрепа на Керн и намерението му да остане партиен лидер и да оглави партийната фракция в парламента.