Акценти в пресата
Секция: Преглед на печата
24 Октомври 2017 07:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Акценти в пресата

/КРОСС/ "Бюджет 2018- отворен към хората" е водещото заглавие на "Труд". Приоритетите са образование, здравеопазване, отбрана и сигурност. Повишават детските надбавки, посочва вестникът по повод представените вчера от министреството на финансите проектобюджет за догодина. Коментарът на "Труд" по темата е озаглавен "Шафранов бюджет".

"Капитал дейли" информира откъде ще дойдат планираните с три милиарда лева повече приходи. Държавата разчита най-вече на повишената събираемост на данъците и повишените осигуровки. Като еднократен приход е заложена и евентуалната концесия на летище "София".

Интерпретацията на "Сега" е "Силовите министерства и чиновниците са сред фаворитите на бюджет 2018". Разходите за пенсии и социални дейност за първи път ще надхвърлят 13 милиарда лева, подчертава изданието, като отбелязва, че всъщност, огромна част от парите отиват за пенсии. Повече пари са предложени и за съдебната власт, пише още вестникът.

"Сега" отделя място и на новината, че работодатели и синдикати отхвърлиха бюджета на НОИ. Синдикатите не са доволни и от факта, че пенсиите се увеличават само с 3,8 на сто на фона на повишение от десет на сто за други социални дейности.

"24 часа" пише, по повод проектобюджета, "През следващата година рекорд - Брутният вътрешен продукт над 105 милиарда лева, надмина Живков". Вдигат заплати и пенсии, данъците остават ниски, добавя вестникът.

"Дума" извежда, на първа страница, акцентът- "ГЕРБ продължава да взема нови заеми". Вестникът подчертава, че това се прави под формата на държавни ценни книжа, в размер до един милиард лева. Изданието допълва и че държавният ни дълг е нараснал значително, с над 4 милиарда лева и е надхвърлил 27 милиарда лева.
Темата на "Телеграф" звучи така: "Дерат ни с двойно по-скъпи храни от Англия и Германия". Дори биомаслото на германския пазар е с 2 лева по-евтино, показва проучване на вестника. Бананите в Бирмингам се продават за лев и 70, а тук - за 2 и 40, констактира изданието.

Бившият вицепремиер, сегашен преподавател по право, проф. Даниел Вълчев, заявява, в интервю за "24 часа"- "Европрокуратурата тръгва с нашето председателство". Единното обвинение ще разследва обществените поръчки с европейски пари, а членовете на антикорупционния орган трябва периодично да минават на тест за лоялност, уточнява Даниел Вълчев.

Българки проституират, докато учат висше образование в чужбина, пише "Монитор". Дори след десет години странство, нашенците работят като обслужващ персонал. Информацията е от Агенцията за българи в чужбина.
В интервю за "Монитор", председателят на Дружеството по хранене и диететика, проф. Божидар Попов, предупреждава, че откритият в маслото натамицин е опасен за здравето. Според проф. Попов, обездвижването на децата и възрастните е най-големият проблем за здравето ни.