Жельо Бойчев: Показваме, че може да има друг тип макрорамка с голяма събираемост
Секция: ПОЛИТИКА
24 Октомври 2017 08:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жельо Бойчев: Показваме, че може да има друг тип макрорамка с голяма събираемост

/КРОСС/ В студиото на БНТ „Денят започва" депутатът от БСП Жельо Бойчев, че предложението на БСП за държавен бюджет разчита на по-голяма събираемост на данъците и поставя четири основни цели - борба с бедността, достъп до качествено образование и здравеопазване и преодоляване на неравенството между районите в страната. Той подчерта, че предложението на БСП за прогресивно данъчно облагане цели да се премести данъчния товар от най-нискодоходните групи, които плащат най-много, включително чрез косвения данък.

Жельо Бойчев заяви, че в предложението на БСП за бюджет заложеният брутен вътрешен продукт е по-висок от този, който залага Министерството на финансите, но въпреки това е занижен, за да бъдат поставените цели постижими. Поставили сме си реалистична и постижима цел. Занижаването на БВП сваля всички показатели.

Бойчев подчерта, че има необходимост от прогресивно данъчно облагане, защото по всички показатели България е страна от Африкански тип с над 40% от населението в риск от социално изключване. Според депутатът от левицата, България е държава с изключителни неравенства. Съотношението между 20-е процента най-бедни и 20-е процента най-богати е много голямо, най-високо в нашата държава от всички европейски страни. Разпределението е несправедливо - най-бедните имат най-голям принос към бюджета. Косвените данъци са около 70%, а пак най-нискодоходните групи плащат най-много. Ако не направим промяна, това ще постави в риск за гражданското общество, демокрацията и икономическото развитие. Искаме да минем към икономически растеж, който голяма част от обществото да ползват. Няма държава в ЕС без необлагаем минимум.

Жельо Бойчев заяви, че трябва да се повиши ефективността на здравната система, което не е задължително свързано с делегирането на повече средства, тъй като те постоянно растат, но обществената неудвлетвореност от здравната система остава незадоволителна. Има райони с граждани, които нямат достъп до здравно обслужване. Цялостно трябва да сменим модела на функицониране на здравеопазването. Според Жельо Бойчев първата крачка е да се спре закриването на болници и да се премахне режима на болници като търговски дружества, за да се регистрират по Закона за болничните заведения.

Той допълни, че една от мерките на БСП е държавата да покрие дълговете на държавните и общинските болници. Жельо Бойчев подчерта и нуждата да се направи фонд за развитие на регионите, за да се намали икономическото неравенство между тях. По въпроса с образованието, Жельо Бойчев заяви, че е важно ученикът да стане център на образователната система, както и да се намали броят на децата, които отпадат от училище или въобще не прекрачват училищния праг. Фокусът трябва да се насочи към качеството и да се подготвят граждани с адекватни способности, каза още депутатът от БСП.