След 30 години автомобилите ще бъдат 2 пъти повече
Секция: Автомобили
24 Октомври 2017 08:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
След 30 години автомобилите ще бъдат 2 пъти повече

/КРОСС/ Мобилността сред хората по света расте и това води до увеличаване на броя на автомобилите, твърдят анализаторите на Световната банка в своя ежегоден доклад. Според експертите, през следващите 30 години броят на превозните средства в света ще скочи близо 2 пъти - от 650 млн. сега на 1,2 млрд.

В доклада, озаглавен „Отчет за глобалната мобилност 2017", се казва още, че през 2030 г. ежегодният пътнически поток ще превиши 80 трилиона километра, което е с 50% повече от резултата за 2015 г.

През 2020 г. повече от 60% от глобалния трафик ще се пада на Азиатско-тихоокеанския регион, на Близкия Изток и на райони от Африка. Мобилността на населението ще се отрази положително на икономиката, но ще доведе да замърсяване на околната среда и на увеличаване на смъртността при пътно-транспортни произшествия.

Най-стремителен ръст на автомобилизация се очаква в Китай, където през 2016 г. са продадени 28,03 млн. нови автомобила. Това е близо 1/3 от световния пазар, който наброява 86 млн. коли годишно. Ръстът в Китай може да доведе до екологичен колапс, затова страната постепенно се ориентира към електрически коли. Същото правят Норвегия, Великобритания и Франция.

Според доклада на експертите от Световната банка, усилията трябва да бъдат насочени именно към развитие на транспортните мрежи. В Африка около 450 млн. души не могат да да могат да получат достъп до работа, образование или медицински услуги именно заради липсата на транспорт, се казва в доклада.