Президентът: Няма хора с нисък и висок ръст, има български граждани с равни права
Секция: ПОЛИТИКА
24 Октомври 2017 16:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът: Няма хора с нисък и висок ръст, има български граждани с равни права

/КРОСС/ Знак за цивилизоваността на обществото е отношението към хората, които поради една или друга причина са поставени в неравностойно положение и е дълг на държавните институции да работят за създаването на равни възможности за заетост, образование и здравна грижа. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща на „Дондуков" 2 с представители на Националната организация "Малки български хора" по повод 25 октомври - световен ден за информираност по въпросите на хората с нисък ръст. Представителите на сдружението благодариха на Румен Радев за доброто сътрудничество и съпричастността на президентската институция към проблемите на хората с нисък ръст в България.

В България да бъде създаден център, адаптиран към нуждите и проблемите на хората с нисък ръст, призова по време на срещата президентът на „Малки български хора" инж. Светослав Чернев. По думите му страната ни трябва да използва опита на държави като Германия и Испания, а институциите да подпомогнат изграждането на подобен център, който ще улесни намирането на работа, предоставянето на лечение и рехабилитацията на хората с нисък ръст. „Убеден съм, че това е обща кауза, както за хората с нисък ръст, така и за всички отговорни институции и българското общество", подчерта държавният глава. Президентът се ангажира да бъде домакин на редовни срещи с представители на организациите на хората с увреждания.

Представителите на сдружението запознаха Румен Радев със своите идеи за адаптация на жилищната среда и на работните места към потребностите на малките хора в България. През 2018 г. страната ни ще поеме председателството на Съвета на ЕС и според инж. Чернев това е добър повод да бъдат поставени на дневен ред и проблемите на малките хора в Европа.