Предизборният щаб на Хилари Клинтън е платил за досие с компромати срещу Тръмп
Секция: ПОЛИТИКА
25 Октомври 2017 11:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предизборният щаб на Хилари Клинтън е платил за досие с компромати срещу Тръмп

/КРОСС/ Предизборният щаб на кандидатката за президент на САЩ Хилари Клинтън и Националният комитет на Демократическата партия са финансирали фирмата за политически изследвания "Фюжън Джи Пи Ес" (Fusion GPS), създала досие с обвинения за връзки между президента на САЩ Доналд Тръмп и Русия, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Споразумението, за което съобщи първо в. "Вашингтон пост", е било договорено с посредничеството на адвокат на предизборния щаб и Националния комитет, съобщава анонимен източник, запознат със случая. Адвокатът Марк Елиас не е отговорил на искането за коментар.

Първоначално съставянето на досие с компрометиращи Тръмп материали е започнало по поръчка на поддръжници на Републиканската партия на САЩ, недоволни от решението му да участва в първичните избори. "Фюжън Джи Пи Ес" привлякла към задачата Кристофър Стийл, ръководител на лондонската фирма "Орбис бизнес интелиджънс", в която работят бивши британски разузнавачи.

Републиканската партия престанала да финансира разследването през април 2016 г., след като станало ясно, че Тръмп е най-вероятният кандидат за президент на Републиканската партия. Тогава инициативата поели демократите, които сключили с фирмата споразумение за финансиране. "Фюжън Джи Пи Ес" е получавала парично възнаграждение до деня преди изборите.

Очаква се разкритията да подсилят оплакванията на Тръмп, че досието е политически мотивиран списък с опетняващи го твърдения.