Класическата "Лада Нива" отива в историята, следващата ще е на базата на "Дачия"
Секция: Автомобили
25 Октомври 2017 12:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Класическата "Лада Нива" отива в историята, следващата ще е на базата на "Дачия"

/КРОСС/ Сегашното поколение на превърналата се в легенда Lada 4x4, известна още и като Niva, ще бъде последният автомобил от този вид, съобщава изданието Auroreview, както се позовава на източници от ръководството на руския производител.

В компанията вече разработват напълно нов кросоувър, който ще бъде изграден на платформата на Renault - Global Access. Същата архитектура в момента се използва за моделите Logan, Duster и Kaptur, които френският производител предлага на някои пазари, уточнява Automedia.

Според информацията, Lada 4х4NG (New Generation) ще използва шасито на втория Duster, но със сериозно преработена предна част. Идеята е новият кросоувър да постигне високопроходимостта на своя предшественик. За целта ще бъде променена и системата за задвижване на четирите колела.

В гамата двигатели на модела руски мотори не се предвиждат. Основният ще бъде 1,6-литровият HR16, който е производство на Nissan. При базовата версия на автомобила този двигател ще се комбинира с вариаторна трансмисия и система 4х4, използваща муфа за заключване на задната ос.

Кросоувърът ще се предлага в две модификации - градска и всъдеходна. Двете ще се различават най-вече по системата за задвижване на четирите колела, която във втория случай тя ще бъде комбинирана с 6-степенна механична скоростна кутия TL8 с понижаващи предавки.